ΒΙΝΤΕΟ: Οι νεκροί της Θάτσερ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε φανατικούς θαυμαστές και ορκισμένους εχθρούς. Η προσωπικότητά της αλλά και η σκληρή πολιτική της ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν μόνο αυτά τα “ακραία” στρατόπεδα. Σε βάθος χρόνου η πολιτική που πίστευε και εφάρμοσε απέτυχε παταγωδώς και δεν χρειάζονται και βαθυστόχαστες αναλύσεις για να αποδειχτεί. Λίγο,πολύ οι “θατσερικές” συνταγές προσαρμοσμένες και “επικαιροποιημένες” εφαρμόζονται σήμερα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η Θάτσερ όμως ήταν σκληρή και στο θέμα του IRA. Όσοι ανήκουν στο στρατόπεδο των φανατικών εχθρών δεν ξεχνούν τις απεργίες πείνας και τους θανάτους μαχητών του IRA.

Πολιτικός κρατούμενος και αιχμάλωτος πολέμου, εκλεγμένος βουλευτής και μαχητής του αντάρτικου στρατού του IRA, ο Σαντς ξεκίνησε την απεργία πείνας την 1η Μαρτίου, και σύντομα τον ακολούθησαν σ’ αυτήν κι άλλοι συγκρατούμενοί του αντάρτες, που συνέχισαν και μετά τον θάνατό του, μέχρι τον Οκτώβριο του 1981. Αλλοι εννέα πέθαναν όπως κι εκείνος. Η απεργία τους καταγράφηκε στην ιστορία των απελευθερωτικών κινημάτων και των αυτονομιστικών αντάρτικων ως η διαμαρτυρία των Πέντε Αιτημάτων, επειδή πέντε ήταν τα αιτήματα των απεργών του Λονγκ Κες. Στις 6 Μαΐου, μία μέρα μετά το θάνατό του, η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργός τότε της Βρετανίας, σχολίαζε: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εξάλειψης της τρομοκρατίας. Ο κ. Σαντς ήταν απλά ένας κατάδικος. Που επέλεξε να πεθάνει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Η Θάτσερ των Φώκλαντς και ο καβγάς με τον Μιτεράν για τους Exocet

ΘΑΤΣΕΡ – Βίντεο: Γιατί στην κυβέρνηση πρέπει να δουν την ταινία της ζωής της

Πέθανε η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ