Ουκρανία: «Η Ρωσία κατέρριψε Ουκρανικό μαχητικό»

Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε μια «αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας», όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση του το Συμβούλιο.

Το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. Τα τέσσερα από τα οκτώ στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία επέβαιναν σε αυτό το αεροσκάφος διασώθηκαν, δύο αιχμαλωτίστηκαν και δύο έχασαν τη ζωή τους, όπως διευκρίνισε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπο του Συμβουλίου, το Su-25 πιστεύεται στο Κίεβο ότι κατερρίφθη περί τις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) χθες.

Καταγγέλλοντας μια «νέα πρόκληση» από μέρους της Μόσχας, ο Λισένκο ανέφερε ότι «ένα στρατιωτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτόξευσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος στο αεροσκάφος Su-25».

Ο πιλότος αφού έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του διασώθηκε «από τις μονάδες μας» οι οποίες τον μετέφερναν «σε ασφαλές σημείο. Είναι καλά, δεν έχει τραυματιστεί», προσέθεσε ο Λισένκο.

Το Σουχόι Su-25 είναι ένα αεροσκάφος το οποίο είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση και μια από τις αποστολές για τις οποίες σχεδιάστηκε είναι τα πλήγματα κατά χερσαίων στόχων.

Η Μόσχα δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει επισήμως στις ουκρανικές δηλώσεις σχετικά με την καταστροφή του Αντόνοφ ή του Σουχόι, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης των δύο χωρών, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει την αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Το Sukhoi T 50 είναι εδώ! Δείτε το

H Ρωσία καλεί στρατιωτικούς ακολούθους στην πόλη που «χτύπησε» η Ουκρανία

Μείωση του εθνικισμού στη Ρωσία μετά την ουκρανική κρίση

Γιατί οι ουκρανοί εθνικιστές μισούν τόσο πολύ τη Ρωσία – Όλη η ιστορία