Οι Ρώσοι σχεδιάζουν το βλήμα-αντίζηλο του Αμερικανικού Excalibur – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ρωσικός κολοσσός αμυντικής βιομηχανίας Rostech θα ξεκινήσει σύντομα την ανάπτυξη ενός κατευθυνόμενου βλήματος 152 χιλιοστών, ανέφερε ο επίσημος αξιωματούχος της εταιρείας Αλεξάντερ Κοτσκίν στο πρακτορείο TASS.

Μόλις εκτοξευθεί το βλήμα θα έχει την τροχιά ενός βαλλιστικού βλήματος, αλλά η διαφορά είναι ότι μόλις έρθει σε κοντινή απόσταση από τον στόχο, τότε θα ενεργοποιηθεί το ειδικό σύστημα καθοδήγησης που θα το κατευθύνει με εξαιρετική ακρίβεια στον στόχο, ένα σύστημα βέβαια το οποίο θα αντιμετωπίσει αρκετές τεχνικές και πρακτικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια ανάπτυξής του, όμως οι Ρώσοι δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το βλήμα M982 Excalibur 155 χιλιοστών, το οποίο χρησιμοποιεί καθοδήγηση GPS και έχει εμβέλεια 25 μιλίων. Τον Ιούνιο του 2018, ο Στρατός έδωσε συμβόλαιο ύψους 93,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Raytheon για νέες προμήθειες Excalibur, για τους οποίους αναπτύσσεται και έκδοση με καθοδηγούμενη από λέιζερ.

Τα όπλα με καθοδήγηση με λέιζερ απαιτούν κάποιον κοντά στο στόχο να τον φωτίζει με δέσμη λέιζερ, ώστε το όπλο να κλειδώσει τον στόχο, ενώ οι βόμβες με καθοδήγηση από GPS χρησιμοποιούν δορυφορικά σήματα, τα οποία ωστόσο μπορούν να μπλοκαριστούν.

Η Ρωσία όμως υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς το νέο αυτό βλήμα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα οπτικό σύστημα καθοδήγησης, καθώς όπως δηλώνει ο ίδιος ο Κοτσκίν, σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής, τα οπτικά όργανα είναι άχρηστα, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται οι Ρώσοι να ξεπεράσουν.

O Ρώσος εκπρόσωπος βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο βλήμα αναμένεται να είναι φθηνότερο από το αμερικανικό Excalibur, το οποίο κοστίζει περίπου 68.000 δολάρια ανά γύρο, σε σύγκριση με τα συμβατικά βλήματα πυροβολικού που κοστίζουν περίπου 1.000 δολάρια ανά γύρο. Βέβαια το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει δρομολογήσει κάποια χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, οπότε θεωρείται ως αναπτυξιακό με προοπτική για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, σύμφωνα με το TASS, τα Σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν είχαν χρησιμοποιήσει ένα βλήμα 152 χιλιοστών με καθοδηγητή λέιζερ, το λεγόμενο “Krasnopol”, που είχε αναπτυχθεί το 1986. Ίσως είναι μια ακόμη προσπάθεια “αναγέννησης” ενός παλιού σοβιετικού οπλικού συστήματος, αφού ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ρωσίας “ζεσταίνεται”.

Δείτε σχετικό βίντεο με τον ρωσικό πύραυλο Krasnopol που χτυπά τζιχαντιστές στη Συρία :

Πηγή : National Interest