Οι ΗΠΑ σπάνε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-10-21 01:23:05
Τελευταία ενημέρωση: 2018-10-21 21:23:05


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα αποσύρει τη χώρα από μια συμφωνία πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία.

Η συμφωνία που αναφέρεται είναι η Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσα ενδιάμεσης εμβέλειας (INF), η οποία επικυρώθηκε το 1987 από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, η οποία απέλυσε όλους τους πυρηνικούς πυραύλους και τους εκτοξευτήρες με μια σειρά 310 – 3.420 μίλια (500 – 5.500 χιλιόμετρα ).

Ο Trump μίλησε στους δημοσιογράφους μετά από μια συγκέντρωση εκστρατείας στη Νεβάδα και είπε ότι «η Ρωσία παραβίασε τη συμφωνία». »Θα τελειώσουμε τη συμφωνία και θα βγούμε έξω», πρόσθεσε ο Trump.

Οι παρατηρήσεις του Trump έρχονται ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton προετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Μόσχα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το σύμφωνο κατέστησε δύσκολο για τις ΗΠΑ να αναπτύξουν νέα όπλα για να καταπολεμήσουν την προσπάθεια της Κίνας να επιβάλει πυρηνική κυριαρχία στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. Η Κίνα δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας και επομένως δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων.

Ο πρόεδρος προχώρησε να επικρίνει τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για παραμονή στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει όπλα που είχαν απαγορευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ο Τράμπ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε οι Η.Π.Α. θα απομακρυνθούν επισήμως από το INF.

ΠΗΓΗ: AA