Οι τζιχαντιστές «αποκεφάλισαν» τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ – Παραίτηση Χέιγκελ

Οι τζιχαντιστές “αποκεφάλισαν” τον υπουργό Άμυνας  των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Ο Χέιγκελ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ομπάμα ,ο οποίος φέρεται να του την έχει ζητήσει από την Παρασκευή.

Ο Τσάκ Χέιγκελ 68 ετών , βετεράνος του Βιετνάμ και Ρεμπουπλικάνος “πληρώνει” τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών που δεν κρίνονται αποτελεσματικοί. Από την άλλη πληροφορίες θέλουν τον Χέιγκελ να διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο ο Ομπάμα θέλει να διαχειριστεί το θέμα.

Η παραίτηση έρχεται μετά από την κατάρρευση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία.

Ο Χέιγκελ ως υπουργός Άμυνας κλήθηκε να διαχειριστεί την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αλλά και την δραματική μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Ο Χέιγκελ είχε αναπτύξει εξαιρετικά καλή σχέση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο ο δεύτερος ήταν ΥΕΘΑ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας. Είναι άλλωστε δική του απαίτηση να παρατεθεί ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός, μια απόφαση που πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις δυο εβδομάδων σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Αξιωματούχοι περιέγραψαν την απόφαση Ομπάμα να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον 68χρονο Χέιγκελ σαν μια παραδοχή πως η απειλή του Ισλαμικού Κράτους θα απαιτήσει διαφορετική πολιτική από εκείνη που ακολουθεί ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός.

Ο Χέιγκελ έχει στρατιωτική εμπειρία αλλά ανήκε σε εκείνους που θεωρούνταν σκεπτικιστές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Ανέλαβε να φέρει σε πέρας την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν και την μείωση του μπάτζετ στο υπουργείο Άμυνας σε μια εποχή περικοπών.