Οι τζιχαντιστές διαψεύδουν τον θάνατο του «μονόφθαλμου»

Η λιβυκή τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Ασαρία διέψευσε σήμερα ότι ο Αλγερινός τζιχαντιστής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Λιβύη, όπως ανακοίνωσε η λιβυκή κυβέρνηση.
Το πλήγμα αυτό την Κυριακή πριν από την αυγή είχε στόχο μια συνάντηση της ΄Ανσαρ Ασαρία, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στην Ατζνταμπίγια στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αυτή αναφέρει τα ονόματα επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την επιδρομή αυτή, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκεται αυτό του Μπελμοχτάρ, και υπογραμμίζει ότι «κανένα άλλο πρόσωπο δεν σκοτώθηκε» από το αμερικανικό πλήγμα.
Η αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, εγκέφαλος της επιχείρησης σύλληψης ομήρων στο Ιν Αμένας στην Αλγερία το 2013, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στην ανατολική Λιβύη.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο Μπελμοχτάρ ήταν ο στόχος της επιδρομής αυτής, αλλά δεν επιβεβαίωσε τον θάνατό του, σημειώνοντας ότι ακόμη μελετά τις συνέπειες αυτού του πλήγματος.

Στην ανακοίνωσή της, η ‘Ανσαρ Ασαρία, οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τον ΟΗΕ, δεν διευκρινίζει αν ο Μπελμοχτάρ μετείχε στην συνάντηση αυτή στην Ατζνταμπίγια.

Οι Αμερικανοί καταδιώκουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις σε πολλές χώρες, κυρίως με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τον θάνατο του Αλγερινού τζιχαντιστή είχε ανακοινώσει και το Τσαντ τον Απρίλιο του 2013. Ωστόσο τον επόμενο μήνα ο Μπελμοχτάρ είχε αναλάβει την ευθύνη για μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας που είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 20 ανθρώπων στον Νίγηρα.