Οι τζιχαντιστές προωθήθηκαν προς το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Μοσούλης, προωθήθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου και όπου πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα διυλιστήρια της πόλης φυλάσσονται από δύναμη 250 φρουρών. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ έστειλαν αντιπροσωπεία από σεΐχηδες τοπικών φυλών για να τους πείσουν να αποσυρθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φρουροί πείσθηκαν να αποσυρθούν υπό τον όρο ότι θα μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλη πόλη και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προειδοποίησαν την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να μην προβάλουν αντίσταση.
Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα και απελευθέρωσαν κρατουμένους.

Τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί είναι τα μεγαλύτερα στο Ιράκ και προμηθεύουν με πετρέλαιο τις περισσότερες επαρχίες της χώρας.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη και τη γύρω περιοχή μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης.

Οι τχιζαντιστές που πλέον ελέγχουν την Μοσούλη, ολόκληρη την επαρχία της Νινευί και τμήματα των επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, περιπολούν σήμερα στην πόλη και καλούν με τηλεβόες τους υπαλλήλους να μεταβούν στις εργασίες τους, ενώ έχουν πάρει θέσεις κοντά στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες. Παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική έξοδος των κατοίκων προς το ιρακινό Κουρδιστάν.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε, με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και κάλεσε τις αντίπαλες ιρακινές πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά των εχθρών του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας το ΙΚΙΛ «απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ.