ΟΗΕ: «Χαιρετίζει» τη διαμεσολάβηση του Ριάντ για την Υεμένη

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χαιρέτισαν με ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα χθες «τις μεσολαβητικές προσπάθειες του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» που οδήγησαν στη σύναψη συμφωνίας την προηγουμένη ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και τους αυτονομιστές του νότου.

Τα κράτη μέλη του ΣΑ εκτιμούν σύμφωνα με το κείμενο ότι «αυτή η συμφωνία είναι ένα θετικό και σημαντικό βήμα προς μια συνολική λύση χωρίς αποκλεισμούς στην Υεμένη».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαιώνουν την απόλυτη δέσμευσή του υπέρ της ενότητας, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης», προστίθεται σε αυτή την ανακοίνωση.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης υπέγραψε προχθές Τρίτη στην σαουδαραβική πρωτεύουσα μια συμφωνία που προβλέπει την ένταξη των αυτονομιστών στην κυβέρνηση για να τερματιστεί η σύρραξη στο νότιο τμήμα της χώρας, που σπαράσσεται από έναν πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, παραμένει βυθισμένη στον πόλεμο ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα και πολλά ακόμη τμήματα της επικράτειας το 2014.

Από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών, έχει επέμβει στον πόλεμο εναντίον των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters