ΟΗΕ, η αγαπημένη πλατφόρμα του Ερντογάν για να τρολάρει τη Δύση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβρη, προσφέρει στους αυταρχικούς ηγέτες των κρατών την καλύτερη πλατφόρμα για να γελοιοποιήσουν τη Δύση.

Στην 75η ετήσια σύνοδο που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ανέβηκε στο βήμα» (όλες οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης) για να αμφισβητήσει τους πάντες, να καλύψει τα προβλήματα του κράτους του και να ζητήσει την αναδιάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε η Τουρκία να κατέχει μόνιμη έδρα. Οι εκκλήσεις του Ερντογάν για μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσαν να βρουν ένα κάποιο ακροατήριο αν δεν προέρχοταν από έναν αυταρχικό ηγέτη που θεσμοθετεί αυτοβούλως και αγνοεί κάθε ίχνος δημοκρατικής ελευθερίας και δικαιώματος, κατά τη διάρκεια των σχεδόν 18 ετών του στην εξουσία.

Μεταξύ των μεταρρυθμιστικών του προσπαθειών, ο Ερντογάν βρήκε χρόνο να εκτοξεύσει αντισημιτικές «κορώνες». Φέτος, αναφέρθηκε στο Ισραήλ ως το «βρώμικο χέρι που απειλεί την Τουρκία». Πέρυσι, ο Ερντογάν συνέκρινε τις εξελίξεις στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ.

Για διάφορους λόγους, τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν εξασφαλίσει σταθερή επιρροή και βήμα στον ΟΗΕ. Ο Ερντογάν αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα ισχυρού που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί διακυβερνητικούς οργανισμούς προς όφελος του.

Η αδιαφορία του Τούρκου προέδρου για τις συμβάσεις, τα ψηφίσματα και τις κυρώσεις του ΟΗΕ είναι καλά τεκμηριωμένη. Για παράδειγμα, μια έκθεση 376 σελίδων της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, διαπίστωσε ότι η Τουρκία, μεταξύ άλλων, παραβίασε το εμπάργκο του 2011 παραδίδοντας όπλα και μισθοφόρους στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Η επιτροπή δήλωσε ότι οι μεταφορές στη Λιβύη ήταν «επαναλαμβανόμενες και μερικές φορές κατάφωρες, με πλήρη αδιαφορία των ψηφισμάτων».

Το ρεκόρ του Ερντογάν είναι ακόμη πιο ανησυχητικό στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με έκθεση της εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ «οι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας διέπραξαν φόνους και λεηλασίες στις κουρδικές περιοχές της χώρας».

Στην έκθεση περιγράφονται οι ενέργειες των ανταρτών-συμμάχων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σε περιοχές που ελέγχονταν από τους Κούρδους της Συρίας. Εάν οι αντάρτες δρούσαν υπό τις εντολές των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι διοικητές αυτοί μπορεί να είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να ερευνήσει εάν προχώρησε σε μια αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινητοπομπής αμάχων κοντά στο Ρας αλ Αΐν, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Η Άγκυρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι την επίθεση αυτή εξαπέλυσε ένα τουρκικό μαχητικό.

Το βασικό κίνητρο του Τούρκου προέδρου για «αλλαγή» των Ηνωμένων Εθνών είναι να ανοίξει και άλλες «πόρτες» για περαιτέρω κατάχρηση του θεσμού. Είναι επιτακτική ανάγκη για τα δημοκρατικά έθνη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια πραγματική μεταρρύθμιση στα διεθνή θεσμικά όργανα, να αρνηθούν την ατιμωρησία στους αυταρχικούς ηγέτες και να τους στερήσουν το βάθρο του ΟΗΕ.

Πηγή: newsweek