ΟΗΕ: Η Ρωσία βασανίζει και κακομεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους πολέμου και δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτούς

Η επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει την πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου την ώρα που υπάρχουν αποδείξεις για βασανισμούς και κακομεταχείριση. «Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει παραχωρήσει την πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται στο έδαφός της ή σε έδαφος υπό την κατοχή της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η Ματίλντα Μπόγκνερ.

«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό καθώς έχουμε τεκμηριώσει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου υπό την εξουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κρατούμενοι των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή συνδεόμενων ενόπλων ομάδων έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση», είπε η ίδια.

Η Ρωσία αρνείται ότι υποβάλλει τους αιχμαλώτους πολέμου σε βασανιστήρια ή σε άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της στην Ουκρανία πραγματοποιούν μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της χώρας και την απομάκρυνση των ακροδεξιών εθνικιστών, που θεωρεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έπληξε σήμερα από αέρος ένα νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις του και προκαλώντας θύματα, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας. Ο αξιωματούχος Ντμίτρο Ζιβίτσκι είπε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται στην περιοχή Βέλικα Πισάριβκα, η οποία συνορεύει με την Ρωσία. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους. Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να διακριβώσει την πληροφορία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters