ΟΗΕ: Το ΝΑΤΟ ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από τους Ταλιμπάν

Περισσότεροι πολίτες στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ παρά από τους Ταλιμπάν και άλλες μαχητικές ομάδες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, δήλωσε την Τρίτη η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.

Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν προκάλεσαν τον τραυματισμό 3.812 αμάχων και τον θάνατο 1.366 εξ αυτών κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ανέφερε σε απολογισμό η Αποστολή Βοηθείας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Το 38% των θυμάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019 προκλήθηκαν από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, τα περισσότερα αποδόθηκαν σε άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Καμπούλ.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι από τους 1.366 που σκοτώθηκαν, 717 σκοτώθηκαν από αφγανικές δυνάμεις και δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ – αύξηση 31% από την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Συγκριτικά, 531 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν, το ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες κατά τους ίδιους έξι μήνες.  Οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου των πολιτών ήταν οι επιθέσεις στο έδαφος (33%), οι αυτοσχέδιες επιθέσεις με εκρηκτικές συσκευές (28%) και οι εναέριες επιχειρήσεις (14%), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αν και η αποστολή του ΟΗΕ σημείωσε ότι αρχικά είχε καταγραφεί το χαμηλότερο ποσοστό δυστυχημάτων για τους πρώτους έξι μήνες του έτους από το 2012, η ​​έκθεση επεσήμανε ότι «η ένοπλη σύρραξη συνέχισε να επιφέρει σημαντική ζημιά στον άμαχο πληθυσμό, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας χιλιάδες, ξεριζώνοντας οικογένειες από τα σπίτια τους» οδηγώντας τα νούμερα σε συνεχή αύξηση.

Η βία δεν κάνει διακρίσεις, 327 παιδιά σκοτώθηκαν και 880 τραυματίστηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 στην εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, μια κοινή δήλωση των συμμετεχόντων στον ενδο-αφγανικό διάλογο, που διεξήχθη στη Ντόχα, κάλεσε όλα τα μέρη να μειώσουν τις «παράπλευρες απώλειες».

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επιθυμεί μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πριν από τις εκλογές του 2020.
Σε επίσκεψη τον Ιούνιο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές στους Ταλιμπάν ότι είναι «διατεθειμένοι να αφαιρέσουν τις δυνάμεις μας», αλλά δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: CNN /  Φωτογραφία Reuters