Οκτώ στρατιώτες νεκροί στην Υεμένη

Οκτώ στρατιώτες και δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι δεύτεροι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον στρατιωτικής θέσης κοντά στην πόλη Ρεντφάν της νότιας Υεμένης, δήλωσε στρατιωτική πηγή που έκανε λόγο και για την απαγωγή τεσσάρων στρατιωτών.

«Ένοπλοι του κινήματος του νότου με αυτόματα όπλα και αντιαρματικές ρουκέτες πραγματοποίησαν επίθεση στην επαρχία Λαχτζ καταστρέφοντας δύο τεθωρακισμένα και σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες. Οι δράστες της επίθεσης έχασαν δύο άνδρες τους αλλά κατάφεραν να απαγάγουν τέσσερις στρατιώτες», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Barakish, οι ένοπλοι ήταν μέλη του αυτονομιστικού κινήματος του νότου.
Ωστόσο ηγετικά στελέχη του κινήματος αυτού αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, η οποία πραγματοποιείται την ώρα που επικρατεί κλίμα έντασης στη νότια και νοτιοανατολική χώρα.

Η περιοχή συγκλονίζεται από βίαια επεισόδια εδώ και ημέρες, με μια αναβίωση των διεκδικήσεων των αυτονομιστών του νότου και τις διαμαρτυρίες των φυλών μετά τον θάνατο του αρχηγού της Συμμαχίας των φυλών Χαντραμούτ, του Σαΐντ Μπεν Χαμπρίσε, στις αρχές Δεκεμβρίου, σε ανταλλαγή πυρών με τον στρατό.

Το Σάββατο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο την Παρασκευή 19 Υεμενιτών στη νότια επαρχία Ντάλεχ από πυρά του στρατού.

Ένοπλοι του κινήματος αυτού, το οποίο ζητεί την αυτονομία του νότου που ήταν ανεξάρτητο κράτος πριν από το 1990, κατηγόρησαν τον στρατό ότι χρησιμοποίησε δύο άρματα μάχης για να ανοίξει πυρ εναντίον σκηνής στην οποία γινόταν η κηδεία ενός μέλους του αυτονομιστικού κινήματος στη Ντάλεχ, 300 χλμ. νότια της Σαναά. Ο άνδρας σκοτώθηκε σε μάχες τη Δευτέρα κατά των δυνάμεων ασφαλείας, ύστερα από απόπειρα αυτονομιστών να υψώσουν τη σημαία της πρώην Νότιας Υεμένης στην έδρα της επαρχίας.

Οι ένοπλοι της τάσης αυτής υπό τον Χάσαν Μπαούμ κατήγγειλαν τη «σφαγή που διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής» αναφερόμενοι στις δυνάμεις της Σαναά και κάλεσαν τον πληθυσμό του νότου να «οπλιστεί για να αντιμετωπίσει τα γενοκτονικά σχέδια των βορείων».
Το παρακλάδι του αυτονομιστικού κινήματος του Μπαούμ απείχε από τον εθνικό διάλογο που οργανώθηκε στη Σαναά με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για τον χαρακτήρα που θα διέπει ένα μελλοντικό κράτος της Υεμένης.
Όσοι μετείχαν στον εθνικό διάλογο υπέγραψαν τη Δευτέρα έγγραφο που προβλέπει «δίκαιη λύση» για το ζήτημα του νότου.

Στη νοτιοανατολική Υεμένη, μέλη μιας φυλής προκάλεσαν δολιοφθορές το Σάββατο σε πετρελαιαγωγό, ύστερα από σειρά επιθέσεων εναντίον οδοφραγμάτων του στρατού. Σε μια από τις επιθέσεις αυτές, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη από ένοπλους, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη.