«Ολημερίς τη χτίζανε οι Ρώσοι, το βράδυ γκρεμιζόταν» – Νέο ουκρανικό χτύπημα στη γέφυρα Αντονόφσκι

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι βομβάρδισε την γέφυρα Αντονόφσκι στην Χερσώνα, την οποία έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού, καθιστώντας την αδιάβατη.

Ενώ οι ρωσικές αρχές κάνουν μεγάλες προσπάθειες να ξαναφτιάξουν την γέφυρα, ώστε να είναι πάλι λειτουργική για τον στρατό, οι ουκρανικές δυνάμεις «δεν την αφήνουν σε ησυχία», καταφέρνοντας ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο που δημοσίευσαν οι ρωσικές αρχές κατοχής της Χερσώνας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι Ρώσοι προσπαθούν να ξαναχτίσουν τα κομμάτια της γέφυρας που καταστράφηκαν από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια αυτοσχέδια πλωτή διάβαση για να μπορούν να περνούν τουλάχιστον μερικά από τα οχήματά τους στην απέναντι πλευρά.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης της Ουκρανίας, το πρωί της 25ης Αυγούστου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα πλήγματα στη γέφυρα Αντονόφσκι, η οποία συνδέει την Χερσώνα με την αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν τους κατακτητές να χρησιμοποιήσουν τη γέφυρα για να μεταφέρουν βαρύ εξοπλισμό και πυρομαχικά», είπε ο εκπρόσωπος της διοίκησης. «Τα συνεργεία επισκευής έχουν εκκενωθεί, συνειδητοποιώντας ότι η φωτιά δεν σταματά», πρόσθεσε.

Πιθανότατα τα ουκρανικά χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν ξανά με HIMARS, τα πυραυλικά συστήματα που παρέλαβε από τις ΗΠΑ η Ουκρανία και κατά πολλούς αναλυτές έχουν προσδώσει άλλη τροπή στον πόλεμο.

Η γέφυρα Αντονόφσκι έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία για τον ρωσικό στρατό, καθώς είναι η δίοδος εφοδιασμού του στη Χερσώνα, αλλά και ο τρόπος διαφυγής του από αυτή.

Με πληροφορίες από: Ukrinform / Φωτογραφία αρχείου Reuters