Όλο το πόρισμα του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι έγινε χρήση Σαρίν στην επίθεση του Αυγούστου στη Συρία προκύπτουν (και) από το πόρισμα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε διεθνή ΜΜΕ.Στην έκθεση πάντως δεν αναφέρεται ποια πλευρά είναι υπεύθυνη για την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν, ενώ ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία μιλούν ευθέως για ευθυνη της Συρίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν παρέλαβε την Δευτέρα από τους εμπειρογνώμονες την έκθεση της ομάδας Σέλστρομ σχετικά με τη χρήση όπλων στη Συρία και την παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.Τα Ηνωμένα Εθνη θα ενημερώσουν αρχικά σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση το Συμβούλιο Ασφαλείας και αργότερα τη Γενική Συνέλευση.
«Συγκεκριμένα τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δείγματα που συλλέξαμε παρέχουν κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους που περιείχαν το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν», αναφέρεται στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Στην πρώτη σελίδα της έκθεσης αυτής, η οποία παραδόθηκε σήμερα από τον επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προστίθεται ότι «χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σχετικά μεγάλη κλίμακα» κατά την διάρκεια της συριακής σύγκρουσης «κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».

«Εγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ έχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για τη χρήση τους. Παράλληλα, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στη Συρία.Ο Μπαν ζήτησε οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων —τους οποίους δεν κατονόμασε— να «λογοδοτήσουν» για αυτό το «επονείδιστο έγκλημα» , ενώ απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατυπώσει σαφώς σε απόφασή του ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» , εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης σε διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, βάσει ενός σχεδίου που καταρτίζουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

«Ζητώ άμεσα από το Συμβούλιο (Ασφαλείας) μια σαφή απόφαση», είπε ο Μπαν. Αναφερόμενος στην αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου η οποία επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι αυτή προβλέπει «σε περίπτωση μη τήρησης (των δεσμεύσεων που καλείται να αναλάβει η Δαμασκός) το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα βάσει του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» , το οποίο προβλέπει τη χρήση βίας. Ο Μπαν έκανε λόγο για «αδιάσειστες και πειστικές αποδείξεις» ότι χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο σαρίν την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.

Συντριπτικά και αδιάσειστα

«Τα αποτελέσματα (της έρευνας) είναι συντριπτικά και αδιάσειστα», δήλωσε ο Μπαν. «Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος έκρινε σήμερα ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη Συρία καταδεικνύει ότι είναι υπεύθυνο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, που αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε (νευροτοξικό) αέριο σαρίν με πυραύλους εδάφους-εδάφους, που μόνο το καθεστώς διαθέτει, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται» για την επίθεση αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα κ. Τζέι Κάρνεϊ.Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κ. Σαμάνθα Πάουερ από την πλευρά της επισήμανε ότι η έκθεση των επιθεωρητών καθιστά σαφές ότι μόνο η συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Η κ. Πάουερ τόνισε ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει αέριο σαρίν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο χημικό όπλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πως η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν αφήνει αμφιβολίες ότι εκείνη που τα χρησιμοποίησε ήταν η κυβέρνηση της Συρίας.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι φρικαλέο, επιβεβαιώνει τη μαζική χρήση του αερίου σαρίν. Αυτό ενισχύει τις θέσεις εκείνων που δήλωσαν ότι φταίει το καθεστώς»,  είπε ο Φαμπιούς.


Από την πλευρά του , ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ κ. Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους
Μπορεί να ρίχτηκαν και από αυτοσχέδιες κεφαλές  πυραύλων 
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι ερεύνησαν τον τόπο χρήσης χημικών όπλων στο προάστιο της Δαμασκού τον Αύγουστο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κεφαλές των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν μπορεί να ήταν εργοστασιακές, μπορεί όμως να ήταν και αυτοσχέδιες, μεταδίδεται από την Φωνή της Ρωσίας στην Μόσχα.
Το BBC επικαλείται φωτογραφία της πρώτης σελίδας του πολυσέλιδου πορίσματος στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι στις 21 Αυγούστου 2013 έγινε χρήση του φονικού αερίου σαρίν από πυραύλους εδάφους-εδάφους στην περιοχή Γκούτα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη σύρραξη των δύο πλευρών στη Συριακή Δημοκρατία. Χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων σε σχετικά μεγάλη έκταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με κυριλλικό αλφάβητο;

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που επικαλείται ο ραδιοσταθμός της Ρωσίας, οι εμπειρογνώμονες δεν εντόπισαν τις ίδιες τις κεφαλές, οι οποίες υποθετικά είχαν γόμωση δηλητηριωδών ουσιών – και συγκεκριμένα σαρίν. Ωστόσο, από ένα μέρος του κινητήρα που βρέθηκε εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία ήταν γραμμένα με κυριλλικό αλφάβητο.
Αξίζει να σημειωθεί μια ακόμα έκθεση για τα εγκλήματα στη Συρία είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες.

Πρόκειται για τη λεγόμενη έκθεση της ομάδας Πινιέρο, η οποία κάλυψε το δίμηνο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Στην αναφορά της ομάδας αυτης, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνισαν ότι το καθεστώς έχει «κάνει σφαγές σε βάρος αμάχων, έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία και έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα πολέμου σε ευρείες επιχειρήσεις για να ανακαταλάβει εδάφη».

Ευθύνες όμως έβλεπε και για τις ομάδες των αντικαθεστωτικών (ανάμεσά τους και ισλαμιστές): «έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκτελέσεων, ομηριών και επιθέσεων με όλμους σε γειτονιές αμάχων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στο ζήτημα των χημικών, η ομάδα Πινιέρο εξηγούσε ότι υπάρχουν αναφορές για τέλεση επιθέσεων με χημικά όπλα, αλλά σημείωνε ότι η έρευνα είναι «σε εξέλιξη».

Σε λίγες ημέρες η έναρξη καταστροφής

Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW) είναι έτοιμος μετά από μερικές ημέρες να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της Συρίας έστειλαν επιστολή με την οποία συντάσσονται με τη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων και, κατά τη δήλωση του Οργανισμού, η Συρία θα γίνει το 190ο μέλος του οργανισμού στις 14 Οκτωβρίου.

 Κατ’ εξαίρεση μέλος του OPCW

«Η Συρία θα γίνει μέλος του Οργανισμού κατ’ εξαίρεση. Γι’ αυτό και αναμένεται πως η έναρξη του προγράμματος για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία είναι υπόθεση λίγων ημερών»,  αναφέρεται σε ανακοίνωση  του Οργανισμού.