Ομπάμα – Μέρκελ χρηματοδοτούν την Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και την οικονομική ενίσχυση της χώρας αυτής.

Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν να ενισχύουν, από κοινού, οικονομικά την Ουκρανία, προσφέροντας στη χώρα αυτή ένα οικονομικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας της.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασαν, επίσης,  την ανησυχία τους για το ρόλο της Ρωσίας στην αύξηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες ανησυχούν για «την υλική υποστήριξη της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές» και για την αποτυχία της εν λόγω χώρας να υποστηρίξει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να θεωρηθεί η Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδηΩΣΊ δηλώσει, από τις αρχές Ιανουαρίου, πως θα παραχωρήσει δάνειο 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το 2014 οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με 1,34 δισ. δολάρια. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη τελικά σήμερα.

Η Ουκρανία βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας, και λόγω του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατά της Ρωσίας. Η Ρωσία την ίδια ώρα ζητά από την Ουκρανία 25 δισ. δολάρια, από την πώληση φυσικού αερίου.

Πηγή: Sputnik
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert