«Οργή» στη Λιβύη: Προσβλητική και ταπεινωτική η επίσκεψη του Ακάρ

Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας στη Λιβύη, το περασμένο Σάββατο, φαίνεται πως ενόχλησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Λίβυους αξιωματούχους, καθώς σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, μέλος του κοινοβουλίου εξέφρασε την «οργή» του για τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα χειρίστηκε την επίσκεψη των κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιαίτερα του Χουλουσί Ακάρ.

Ο Λίβυος βουλευτής Μισμπά Ντούμα (Misbah Douma) σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στη χώρα του, λέγοντας πως επρόκειτο για μια «ιδιωτική επίσκεψη», η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη να γίνει γνωστή στους δημοσιογράφους με φωτογραφίες και επισημότητες, ενώ ακόμα την χαρακτήρισε ως «προσβλητική» και «ταπεινωτική».

Ο ίδιος τόνισε ότι «ήταν προσβλητικό για τους Λίβυους, όταν ο Χουλουσί Ακάρ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, τραβώντας φωτογραφίες, να τον υποδέχονται Τούρκοι αξιωματούχοι. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα τερματιστεί» υπονοώντας ότι τέτοιες καταστάσεις και εικόνες να μην επαναληφθούν στο μέλλον, ενώ ο βουλευτής το πήγε «ένα βήμα παραπάνω» καλώντας το Προεδρικό Συμβούλιο να λογοδοτήσει για τις εικόνες αυτές και την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας.

Οι δηλώσεις του Ακάρ

Είναι εύλογο να υπάρξουν τέτοιου είδους αντιδράσεις, καθώς η Λιβύη προσπαθεί και επιδιώκει να δώσει ένα τέλος στην παρουσία των ξένων μαχητών και μισθοφόρων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, στην επικράτειά της. Η παρουσία του Ακάρ με τέτοιο, απρόσμενο όπως φάνηκε τρόπο, «παρουσίασε» μια εικόνα της Λιβύης, η οποία δεν μπορεί να διαχωριστεί, πολιτικά και διπλωματικά από την Τουρκία, όντας ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και αυτό ήταν που εξόργισε τον Λίβυο βουλευτή.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπεραμύνθηκε της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα με το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι δεν είναι… ξένη δύναμη. Για να στηρίξει το επιχείρημά του, ο Ακάρ έδωσε έμφαση στους δεσμούς φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που χρονολογούνται εδώ και 500 χρόνια, για να τονίσει: «Είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας».

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου