«Οργή» στη Ζάμπια: Πολίτης της που είχε φυλακιστεί στη Ρωσία στρατολογήθηκε και σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το δίκτυο CNN, έχει προκληθεί «οργή» στη Ζάμπια καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ένας φοιτήτης σκοτώθηκε κατά την διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, υπηρετώντας στις τάξειςτου ρωσικού στρατού, ωστόσο η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.

Ο 23χρονος φοιτητής από την Ζάμπια, που ταυτοποιήθηκε ως Lemekhani Nathan Nyirenda από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας σπούδαζε Μηχανική Πυρηνικής Ενέργειας στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, ωστόσο το 2020 καταδικάστηκε για μια σειρά εγκλημάτων, με αποτέλεσμα να μπει στη φυλακή με ποινή εννέα ετών και έξι μηνών.

Όμως, στις 9 Νοεμβρίου του 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών στη Ζάμπια ενημερώθηκε από τις ρωσικές αρχές για τον θάνατο του φοιτητή, όχι στη φυλακή αλλά στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε απορία και ερωτήματα στη Ζάμπια και μάλιστα ζήτησαν εξηγήσεις από τη Μόσχα, για το πως κατέληξε ο φοιτητής τους στην Ουκρανία, τι δουλειά είχε να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση από την Ζάμπια

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πολύ θλιβερή εξέλιξη, η κυβέρνηση της Ζάμπια ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να παράσχουν επειγόντως πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας πολίτης της Ζάμπια, που εκτίει ποινή φυλάκισης στη Μόσχα, θα μπορούσε να είχε στρατολογηθεί για να πολεμήσει στην Ουκρανία και στη συνέχεια να χάσει τη ζωή του» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Έρευνα του CNN ανακάλυψε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Ρωσία στρατολογούσε κρατούμενους με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φυλακισμένοι να καταταγούν στο ρωσικό στρατό, ενισχύοντας με διαθέσιμο προσωπικό τις δυνάμεις εισβολής. Μάλιστα, στο OnAlert είχαμε αναφερθεί σε παρόμοια προσπάθεια στρατολόγησης από την εταιρεία Wagner. Σε ό,τι αφορά τον φοιτητή από τη Ζάμπια, το Υπουργείο της χώρτας του ανέφερε ότι η σορός του μεταφέρθηκε στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και αναμένεται να μεταφερθούν στη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Φωτογραφία αρχείου Reuters