Ορλάντο: Αυτό ειναι το κράνος που σταμάτησε την σφαίρα του μακελάρη – ΒΙΝΤΕΟ

 Η Αμερική πενθεί το θάνατο 50 ανθρώπων που βρίσκονταν στο night club Pulse, ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στις ΗΠΑ, τα ξημερώματα της Κυριακής (12.06.2016) όταν ο Ματίν εισέβαλε οπλισμένος με τουφέκι και πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, πριν ταμπουρωθεί με ομήρους στις τουαλέτες του κλαμπ και τελικά πέσει νεκρός από τα πυρά των μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (SWAT).

Για έναν απο τους αξιωματικούς της αστυνομίας, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στον μακελάρη του Ορλάντο κατα την διάρκεια ανταλλαγής πυρών, το κράνος Kevlar (Κέβλαρ) που φορούσε του έσωσε τη ζωή.

Μέχρι να φτάσουν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (SWAT) στο νυχτερινό κέντρο Pulse για να αναλάβουν την διάσωση των ομήρων, υπήρξε ανταλλαγή πυρών – διάρκειας μιας ώρας περίπου – μεταξύ του εξτρεμιστή, ο οποίος ειχε στην κατοχή του ενα πιστόλι κι ενα τυφέκιο, και της αστυνομίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων του  ο εν λόγω αξιωματικός υπέστη τραυματισμό στο μάτι, όταν μια σφαίρα χτύπησε το κράνος Kevlar που φορούσε – αλλά το κράνος σίγουρα του έσωσε τη ζωή όπως μπορείτε να δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία.  Την φωτογραφία του κράνους την έδωσε στην δημοσιότητα η Αστυνομία του Ορλάντο.

Τα κράνη Kevlar χρησιμοποιούνται απο τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας παγκοσμίως. 

Το Personnel Armor System for Ground Troops Helmet (PASGT - όπως ειναι το επίσημο όνομα του κράνους) είναι κράνος μάχης που το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ο στρατός των ΗΠΑ το 1985 και που τελικά υιοθετήθηκε από πολλές άλλες στρατωτικές υπηρεσίες και σώματα ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο. Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο από 19 στρώσεις Kevlar, ένα βαλλιστικό ύφασμα αραμιδίου με σύστημα φαινολικής ρητίνης και με βαθμολογία IIIA σύμφωνα με αξιολόγηση της DARPA, USMC, και του Αμερικανικού Στρατού.
Το κράνος Kevlar ειναι αντιβαλιστικό κράνος και παρέχει υψηλή ασφάλεια έναντι πυρών. Ειναι ικανό να προστατεύει από πυροβολισμούς εξ΄αποστάσεως στα διαμετρήματα as.40s&w FMJ, .22 LR, .38 ACP, .45 ACP, 9 mm, .357 Magnum, .357 SIG, .44 Magnum, 12 ga. shotgun. Διαθέτει κούμπωμα ταχείας απελευθέρωσης και ιμάντες στο εσωτερικό. 

Το κράνος PASGT αντικαταστάθηκε στη στρατιωτική υπηρεσία των ΗΠΑ από το LightWeight Helmet για τους Πεζονάυτες και το Modular Integrated Communications Helmet  για τον στρατό των ΗΠΑ, το οποίο με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από το Advanced Combat Helmet, που χρησιμοποιεί σήμερα ο στρατός των ΗΠΑ.
Τόσο το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ όσο και ο στρατός των ΗΠΑ προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους διαδόχους PASGT με το Enhanced Combat Helmet (ECH) του οποιου η διανομή να ξεκίνησε το 2014.

Ωστόσο, το σύστημα PASGT εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από κάποιους συμμάχους των ΗΠΑ και εξακολουθεί να εχει περιορισμένη χρήση στο στρατό των ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, όπου χρησιμεύει ως ένα από τα διάφορα κράνη και γιλέκα για τους ναυτικούς στα σκάφη του Ναυτικού των ΗΠΑ .

Αξίζει να σημειώσουμε οτι ειναι αμέτρητες οι φορές που ένα κράνος Kevlar έσωσε την ζωή κάποιου στρατιώτη, όπως και στο παρακάτω απίστευτο βίντεο.  



Wikipedia/Daily Mail/CNN.com/YouTube
Απόδοση: OnAlert