Όστιν: Απομακρύνει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την Ουκρανία – Τί είπε με τον Σοϊγκού ;

Πρώτη ενημέρωση: 17:30

Δεύτερη ενημέρωση: 18:30

Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών από την Ουκρανία, που εκπαιδεύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ενώ έρχονται νέες πληροφορίες για το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στη χώρα.

Η πρεσβεία θα διατηρήσει μια μικρή προξενική παρουσία στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, για τη διαχείριση των επειγόντων προβλημάτων, διευκρινίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η σύνεση μας επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για το χείριστο σενάριο», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δυστυχώς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις πως πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την «ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι. Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

Αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό έκανε γνωστό ότι σήμερα επίσης ο Λόιντ Όστιν συζήτησε θέματα ασφαλείας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πεντάγωνο ανέφερε πως κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Όστιν και του Σοϊγκού σήμερα, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και η ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και περιμετρικά της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters