Ουκρανία: Η αεροπορία των ρωσόφωνων επιτίθεται!

Και όμως. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Αν. Ουκρανία όχι μόνο απέκτησαν αεροπορία, αλλά, όπως υποστηρίζουν, την χρησιμοποίησαν κατά των Ουκρανών, εκτελώντας την πρώτη επιδρομή!

Την επίθεση πραγματοποίησε ένα επιθετικό αεροσκάφος Su-25 της αεροπορίας της “Δημοκρατίας του Λουχάνσκ”. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αυτονομιστές, το αεροσκάφος δεν προέρχεται από το Μουσείο του Λουχάνσκ, από όπου, υποτίθεται, βρήκαν τα αεροσκάφη τους οι ρωσόφωνοι, αλλά κυριεύθηκε από τους Ουκρανούς. Οι τελευταίοι αρνούνται πως αεροσκάφος τους έπεσε στα χέρια των αυτονομιστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την επίθεση εκτέλεσε ρωσικό αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος έπληξε αυτοκινητοπομπή του Ουκρανικού στρατού, στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ, σύμφωνα με τους αυτονομιστές. Οι Ουκρανοί, πάντως, δεν παραδέχτηκαν καν ότι δυνάμεις τους επλήγησαν από αντίπαλο αεροσκάφος και χαρακτήρισαν “ευσεβείς πόθους” τα λεγόμενα των αντιπάλων τους.

Η επίθεση, αν και εφόσον έγινε, πραγματοποιείται δύο μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τους αυτονομιστές βίντεο που έδειχνε πως είχαν αποκαταστήσει σε επιχειρησιακή κατάσταση ένα Su-25 που βρισκόταν στο Αεροπορικό Μουσείο του Λουχάνσκ.

Αμερικανικές πηγές θεωρούν βέβαιο πως αν υπήρξε επιδρομή εκτελέστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με Ρώσο χειριστή. Αεροσκάφος και πιλότος δόθηκαν, προφανώς, “δανεικά” στους αυτονομιστές.
Αν η επίθεση επιβεβαιωθεί, το γεγονός θα σημαίνει την τρομακτική αναβάθμιση των πολεμικών δυνατοτήτων των αυτονομιστών.

Πηγή: Jane’s
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert