Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί – τραυματίες μετα απο οβίδα σε στάση τρόλεϊ – ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη Δημοσίευση – 2015-01-22 11:40:43
Τελευταία Ενημέρωση – 2015-01-22 14:00:43
Η Ουκρανία γνώρισε σήμερα μια από τις πιο αιματηρές ημέρες στους περισσότερο από εννέα μήνες σύγκρουσης, με τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων, ανάμεσά τους 13 πολίτες από ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ νωρίς το πρωί, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αποχωρούσε από το στρατηγικής συμμαχίας αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.
 
Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όταν οβίδα έπεσε σε στάση τρόλεϊ σε συνοικία της πόλης, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε πληγεί από τις μάχες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δημαρχίας.

«Δώδεκα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο τρόλεϊ σκοτώθηκαν και ένας ακόμη ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο που περνούσε από κοντά. Επίσης υπάρχουν δέκα τραυματίες», διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών της πόλης αυτής που είναι προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες για την αιματηρή επίθεση στο τρόλεϊ και δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το περιστατικό αυτό.
«Σήμερα, ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά μια φρικτή ενέργεια κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη γι ‘αυτό», δήλωσε σε διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της Ημέρας Ενότητας στο Κίεβο.

Σε ανακοίνωσή του και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές:

«Οι τρομοκράτες (όπως αποκαλεί το Κίεβο τους αυτονομιστές) βομβάρδισαν τρόλεϊ στο Ντονέτσκ και σκότωσαν αμάχους. Ο βομβαρδισμός αυτός ενός μέσου μεταφοράς πραγματοποιήθηκε σε συνοικία όπου δεν σημειώνονται συγκρούσεις. Το σημείο όπου το τρόλεϊ χτυπήθηκε απέχει περισσότερο από 15 χλμ. από την περιοχή όπου βρίσκονται οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (όπως αποκαλούνται τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν τους αυτονομιστές). Μέχρι σήμερα, καμία ζημιά δεν είχε καταγραφεί στη συνοικία αυτή. Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες πυροβόλησαν εναντίον αυτής της αστικής συγκοινωνίας από κατοικημένες περιοχές της πόλης που ελέγχουν παράνομες ένοπλες ομάδες» (όπως επίσης αποκαλούνται οι αυτονομιστές), επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας.

Με τη σειρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τη ρίψη της οβίδας τονίζοντας ότι είναι μια «σοβαρότατη προβοκάτσια». «Θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατάφωρη προβοκάτσια που έχει στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση», κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ανακοίνωση.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον πολιτών μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις 14 Ιανουαρίου, βομβαρδισμός φράγματος που τελούσε υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού κοντά στο Βολνοβάκα (35 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ) είχε πλήξει λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πολίτες. Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνταν για τα πυρά.
Ο βομβαρδισμός του τρόλεϊ σημειώνεται μερικές ώρες μετά την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για διακοπή των εχθροπραξιών και απόσυρση των βαρέων όπλων.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν σήμερα τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, την κύρια θέση από την οποία μάχονταν κατά τους τελευταίους μήνες κατά των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Εξαιτίας των πυρών που έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις, αποφασίσθηκε τη χθεσινή νύκτα η αποχώρηση από τον νέο τερματικό σταθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι «οι συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από το αεροδρόμιο». Στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, οι αντάρτες ανατίναξαν το διάδρομο προσγείωσης τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας τις απώλειες στις τάξεις του. Επίσης, οι ουκρανικές δυνάμεις παρέμεναν χθες αν και σε ευάλωτη θέση γύρω από δύο φράγματα που τελούσαν ακόμη υπό τον έλεγχό τους.

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο, στον απόηχο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ ουκρανών στρατιωτών και αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Και τίποτα δεν δείχνει μια προοπτική ειρήνης.

«Η κατάσταση όντως χειροτερεύει. Το βλέπουμε από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, που είναι πολύ μεγάλος. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξεπερνά τις 5.000 και τους 10.000 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Μάικλ Μποτσιούρκιβ στον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Radio News».

Σημειώνουμε οτι στην χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας ζήτησαν τη «διακοπή των εχθροπραξιών» στην ανατολική Ουκρανία όπου όλο και σφοδρότερες μάχες μαίνονται μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

«Οι υπουργοί καλούν όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσύρουν τα βαρέα όπλα σύμφωνα με τη γραμμή επαφής» που ορίζεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, τονίζει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της τέταρτης συνάντησής τους στο Βερολίνο υπό αυτό το σχήμα που λέγεται Νορμανδία.
«Δεν θα σας πω ότι επιτύχαμε εδώ την καθοριστική πρόοδο, αλλά πιστεύω ότι υπήρξε σήμερα αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο τέλος των συνομιλιών που διήρκησαν περισσότερο από τρεις ώρες.

«Συμφωνήσαμε για τη γραμμή» επαφής (ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου και οι αυτονομιστές), πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ότι στο εξής θα πρέπει να φανεί η εφαρμογή στην πράξη της συμφωνίας αυτής επί του πεδίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της επί των ουκρανών αυτονομιστών.

Η συνάντηση του Βερολίνου διεξήχθη ενώ η στρατιωτική και διπλωματική ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχει κλιμακωθεί σε πρωτοφανές σημείο από το περασμένο καλοκαίρι. Μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι «περισσότεροι από 9.000 στρατιώτες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας» βρίσκονταν στη χώρα του «με περισσότερα από 500 άρματα μάχης, τμήματα βαρέος πυροβολικού και οχήματα μεταφοράς προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων».

«Η συνάντηση αυτή δεν διευθέτησε όλα τα προβλήματα αλλά επέτρεψε να υπάρξει μια συμφωνία για την αποχώρηση των βαρέων όπλων από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε στο Μινσκ στις 19 Σεπτεμβρίου. Η τριμερής ομάδα επαφής θα συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών με θέμα την εφαρμογή της αποχώρησης αυτής», εξέφρασε με ικανοποίηση ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Οι υπουργοί θα ενημερώσουν αργότερα σε συνάρτηση με την τήρηση του μέτρου αυτού και της κατάπαυσης του πυρός για την ενδεχόμενη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της Αστάνα», πρόσθεσε.

Στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 12 Ιανουαρίου, οι τέσσερις υπουργοί είχαν αναβάλει επ’ αόριστον μια σύνοδο κορυφής, που είχε προταθεί για τις 15 Ιανουαρίου στην Αστάνα (Καζακστάν) μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό την αιγίδα του γάλλου ομολόγου τους Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Στο Βερολίνο, υπάρχει η ελπίδα ότι το υπέρογκο κόστος του πολέμου τόσο για το Κίεβο όσο και για τη Μόσχα θα δώσει μια νέα ευκαιρία στη διπλωματία.

«Κατάφωρη προσάρτηση», δηλώνει ο Κέρι

Εξαντλημένη από τον πόλεμο, η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες στο Νταβός ( Στη φωτογραφία του Reuters ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και σε δισεκατομμυριούχους στο συνέδριο του Νταβός κρατώντας ενα κομμάτι απο λεωφορείο που υποστηρίζει οτι επλήγει απο ρωσικούς πυραυλους) ότι έχει ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση μαζί του και ότι θα προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι δυτικές κυρώσεις παράλληλα έχουν πλήξει σκληρά τη ρωσική οικονομία.
Την Τρίτη η Ουκρανία κατηγόρησε –για πρώτη φορά μετά τις συμφωνίες του Μινσκ– το ρωσικό τακτικό στρατό ότι πραγματοποίησε απευθείας επίθεση στα στρατεύματά της στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που αποσχίσθηκαν τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε χθες τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία ότι θέλουν να επιδοθούν σε μια «κατάφωρη προσάρτηση» μέρους της ανατολικής χώρας.
Οι ΗΠΑ «ανησυχούν ιδιαίτερα» από τις απόπειρες των ανταρτών να «καταλάβουν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο» στην ανατολική Ουκρανία παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με τον Κέρι, οι αντάρτες κατάφεραν να επεκτείνουν τις θέσεις που ελέγχουν κατά 1.300 τ.χλμ.

Η Ουκρανία «είναι η γραμμή του μετώπου, όπου πολεμάμε όχι μόνο για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Ποροσένκο από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, καλώντας τις δυτικές χώρες να διατηρήσουν την υποστήριξή τους.

Η Μόσχα σκλήρυνε τη στάση της μετά τις κατηγορίες του Κιέβου και τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ότι οι «μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τις μικρές» και ότι η Ρωσία είναι πιο «απομονωμένη» από ποτέ με μια «οικονομία που καταρρέει».

Στις κατηγορίες του Κιέβου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε την Τρίτη με συνέντευξη Τύπου θέτοντας το ερώτημα «που είναι οι αποδείξεις;» των κατηγοριών αυτών.
Στις αμερικανικές δηλώσεις ο Λαβρόφ απάντησε καταγγέλλοντας τη βούληση των ΗΠΑ να «κυριαρχήσουν στον κόσμο». Το Κρεμλίνο επίσης κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο για να «πνίξει» τη ρωσική οικονομία και να «ανατρέψει» τον πρόεδρο Πούτιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Radio Liberty