Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για νέες μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις

Hackers από τη Ρωσία μολύνουν τις ουκρανικές εταιρείες με κακόβουλο λογισμικό για να δημιουργήσουν τις αποκαλούμενες «πίσω πόρτες» για μια μεγάλη συντονισμένη επίθεση, ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας για τον κυβερνοχώρο, της Ουκρανίας στο Reuters την Τρίτη, σχεδόν ένα χρόνο μετά από ένα χτύπημα στην Ουκρανία το οποίο διαδόθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο .

Οι επηρεαζόμενες εταιρείες κυμαίνονται από διάφορες βιομηχανίες, όπως οι τράπεζες ή η ενεργειακή υποδομή. Το πρότυπο του κακόβουλου λογισμικού που αναπτύσσεται δείχνει ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτό θέλουν να το ενεργοποιήσουν σε μια συγκεκριμένη ημέρα, είπε ο Serhiy Demedyuk.

Ο Demedyuk είπε ότι το προσωπικό του συνεργάζεται με ξένους οργανισμούς για να εντοπίζει τους χάκερς, χωρίς να ονομάζει τους οργανισμούς.

Η αστυνομία είχε εντοπίσει ιούς που είχαν σχεδιαστεί για να χτυπήσουν την Ουκρανία από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονταν από νόμιμους τομείς κρατικών ιδρυμάτων των οποίων τα συστήματα είχαν παραβιαστεί, ή ψεύτικες ιστοσελίδες που μιμούνται εκείνη ενός πραγματικού κρατικού φορέα.

«Η ανάλυση του κακόβουλου λογισμικού που έχει ήδη εντοπιστεί και η στόχευση των επιθέσεων στην Ουκρανία δείχνουν ότι αυτό γίνεται για μια συγκεκριμένη ημέρα», ανέφερε.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υποβαθμίστηκαν σοβαρά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 όταν το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία για την ενορχήστρωση μεγάλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ως μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» κατά της Ουκρανίας, τον οποίο αρνείται επανειλημμένα η Μόσχα.

Ορισμένες επιθέσεις συμπίπτουν με μεγάλες ουκρανικές αργίες και ο Demedyuk είπε ότι μια άλλη επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει την Πέμπτη – Ημέρα Συντάγματος – ή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τον Αύγουστο.

«Αυτή είναι η υποστήριξη σε κυβερνητικό επίπεδο – πολύ δαπανηρή και πολύ συγχρονισμένη. Χωρίς τη βοήθεια κρατικών φορέων δεν θα ήταν δυνατή. Μιλάμε τώρα για τη Ρωσική Ομοσπονδία », είπε.

«Όλα όσα βλέπουμε, όλα που έχουμε υποκλαπεί σε αυτή την περίοδο: το 99 τοις εκατό των ιχνών προέρχεται από τη Ρωσία.»

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Η Ουκρανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντισταθεί σε τέτοιες επιθέσεις χάρη στη συνεργασία με ξένους συμμάχους μετά τελευταίες επιθέσεις, δήλωσε ο Demedyuk. Η Ουκρανία έχει λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ μεταξύ άλλων για να ενισχύσει την άμυνα της στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: Reuters