Ουκρανία: Η ρωσική φάλαγγα βρίσκεται στην περιοχή του Ροστόφ

Η ρωσική φάλαγγα, αποτελούμενη από 300 περίπου φορτηγά, που κατευθύνεται προς την Ουκρανία, βρισκόταν σήμερα το πρωί στη μεθοριακή περιοχή του Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στη Μόσχα.

«Η φάλαγγα βρίσκεται στην περιοχή του Ροστόφ», δήλωσε από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος, ενώ τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου στην επαρχία του Ροστόφ δεν θέλησε να διαψεύσει, αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Η φάλαγγα, που μεταφέρει 1.800 τόννους τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και γεννήτριες , βρισκόταν χθες το βράδυ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βορονέι, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και παρέμεινε αποκλεισμένη τη νύκτα, εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με τον τρόπο διανομής της βοήθειας στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ουκρανία, όπως και πολλές δυτικές χώρες, υποψιάζεται ότι αυτή η φάλαγγα των φορτηγών που αναχώρησε το πρωί της Τρίτης από στρατιωτική βάση στα περίχωρα της Μόσχας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για μία ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει «παράλογο» αυτό το σενάριο.
Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι προμηθεύει όπλα στις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας από την έναρξη της κρίσης, πράγμα που αρνείται η Μόσχα.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι Ανώτατος αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού θα ταξιδέψει στο Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με την αποστολή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λοράν Κορμπάζ, ο οποίος θα αναχωρήσει σήμερα από τη Γενεύη, επικεφαλής Επιχειρήσεων για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της ΔΕΕΣ, θα υπεραμυνθεί του «αυστηρά ανθρωπιστικού ρόλου» του ανεξάρτητου οργανισμού και του γεγονότος ότι «η αποστολή της βοήθειας δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Αναστάζια Ισιούκ. «Το θέμα των διαδικασιών συνοριακής διέλευσης και των τελωνειακών ελέγχων (για τη ρωσική φάλαγγα) δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί μεταξύ των δύο πλευρών», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΤΟ: Οι φιλοδοξίες της Ρωσίας εκτείνονται «και πέραν της Ουκρανίας»

Το Κίεβο είπε ΟΧΙ στην ανθρωπιστική οχηματοπομπή της Ρωσίας…

Η Ρωσία στέλνει στην Ουκρανία 280 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια


Στη «δίνη» του ρωσικού εμπάργκο οι Έλληνες αγρότες