Ουκρανία: Καλοσώρισμα στην κόλαση από τον νέο πρωθυπουργό

Σε πανηγυρικό κλίμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου παρουσιάστηκε η σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Αμέσως μετά ο Αρσένι Γιατσένιουκ, το «δεξί» χέρι της Γιούλιας Τιμοσένκο, που ανέλαβε την πρωθυπουργία, έκανε δηλώσεις στον απεσταλμένο του BBC, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλωσήρθατε στην κόλαση!».

Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, που κατείχε και στο παρελθόν τη θέση αυτή, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστσιακ ορίζεται υπουργός Εξωτερικών.

Από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, ο Αντρέι Μπαρούμπι, επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών, ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. 

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο διαδηλωτής που κατήγγειλε βασανιστήρια, ακόμα και σταύρωση από τους αντιπάλους του, ο Ντιμίτρι Μπουλάτοφ, ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού.

Αμέσως μετά την παρουσίαση της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Αρσένι Γιατσένιουκ μίλησε για τη δραματική κατάσταση στη χώρα του. «Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβένηση αυτόχειρων», είπε ο νέος πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης. «Οπότε, καλωσήλθατε στην κόλαση», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον εαυτό του.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός άφησαν την απόλυτη διαφθορά και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, που κατέληξε πως η αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να «σταθεροποιήσει» τη χώρα.

Στα 39 του χρόνια, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα πάρει τα ηνία ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου. Στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο, ο Γιάτσενιουκ έχει χρηματίσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών.

Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η Ουκρανία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια σύντομα. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, το Κίεβο έχει ανάγκη 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι ένας δικηγόρος και οικονομολόγος που ανελίχθηκε ταχύτατα στο πολιτικό σκηνικό. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Δηλώνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει. Προέβλεψε χθες ότι τα πρόσωπα που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση «θα σώσουν την χώρα, αλλά επίσης θα διαπράξουν μια αληθινή πολιτική αυτοκτονία» καθώς θα χρειαστεί να λάβουν πολιτικές αποφάσεις «εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, όμως τις μόνες απαραίτητες» στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Έχει υιοθετήσει πολύ σταθερές θέσεις στην τρέχουσα πολιτική κρίση. Προβάλλει μία πολιτική εικόνα που ορισμένοι κρίνουν ήπια. Είχε απορρίψει την προσφορά εκ μέρους του Γιανουκόβιτς να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο.

Στο Κοινοβούλιο, ο Γιάτσενιουκ, μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία με τα μικρά λεπτά γυαλιά του, τις γραβάτες και τα άψογα κοστούμια του ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που ντύνονται πολύ πιο απλά.
Εικόνα «διανοούμενου τραπεζίτη».

Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας την περίοδο 2005-2006, έπειτα για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Εξωτερικών, το 2007, και ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ουκρανίας στην Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.