Ουκρανία: Μόνο στα λόγια η κατάπαυση πυρός

-Σφοδρά πυρά πυροβολικού στο Ντονέτσκ.
-Η Γερμανία δεν έχει λάβει επιβεβαίωση περί μιας συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας

Σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούγονταν στα προάστια της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Κίεβο και η Μόσχα περί του ότι συμφωνήθηκαν βήματα για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή.

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντονέτσκ μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στα βορειοδυτικά της πόλης, που πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών αριθμούσε περίπου 1 εκατ. κατοίκους. Τολύπες γκρίζου καπνού υψώνονταν από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Η προεδρία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι ο Πούτιν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαίωσε πως συνήφθη εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο σαββατοκύριακο ισχύει. «Δεν έχουμε μια αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε. . . και το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί. Επομένως, επιμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σάββατο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εξάλλου το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου ανέφερε ότι οι αυτονομιστές ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις παραδόσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Η Ρωσία εξάγει περίπου τη μισή από την ποσότητα αερίου που πωλεί στις χώρες της Ευρώπης διαμέσου αγωγών που περνούν από την επικράτεια της Ουκρανίας. Οι αγωγοί αυτοί περνούν και από περιοχές που βρίσκονται τώρα στα χέρια των ανταρτών.

«Οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν αρχίσει ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή του συστήματος μεταφοράς αερίου στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές», υποστήριξε η υπηρεσία Τύπου του συμβουλίου σε μια ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό μπορεί να εγείρει μια απειλή για τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία Ποροσένκο – Πούτιν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός»

Οι ΗΠΑ στρατιωτικά «αμήχανες» στο διπλό μέτωπο ισλαμιστών και Ουκρανίας – Πως θα αντιδράσουν

Κλιμακώνεται ο «οικονομικός πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας