Ουκρανία: Τι μήνυμα έστειλε ο Ποροσένκο για το NATO

 Η Ουκρανία δεν πρέπει να σταματήσει στα μισά του δρόμου μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα και πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο την Κυριακή, αφού υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για την επίσημη εγγραφή του ως υποψηφίου για την προεδρία.

Οι προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας προγραμματίζονται να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2019. Η προεκλογική εκστρατεία και η εγγραφή των υποψηφίων ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Επιτροπή έχει ήδη καταχωρήσει 28 υποψηφίους.

«Είναι πολύ σημαντικό οι θυσίες και οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ουκρανικός λαός να μην σπαταληθούν, ώστε να μην σταματήσουμε στα μισά του δρόμου και να συνεχίσουμε τις έντονες προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση της χώρας ώστε να πληρούνται τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η βασική μας θέση», δήλωσε ο Πόροσενκο.

Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της ουκρανικής ηγεσίας. Τον Νοέμβριο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά συνταγματικών τροπολογιών που ορίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ως τους κυριότερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.