Ουκρανικό ΓΕΕΔ: Η Ρωσία έχει αναπτύξει 500 μαχητικά και 340 ελικόπτερα γύρω από την Ουκρανία

 Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη, στον οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένες οι θέσεις και οι αριθμοί των μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δηλαδή στα αεροδρόμια της νότιας και δυτικής Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Vadym Skybitsky εξήγησε ότι η εικόνα υποτίθεται ότι δείχνει την πιθανή έκταση της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας στην Αζοφική και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. «Ο σκοπός της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας είναι να καθιερώσει τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας ώστε να επηρεάσει τις χώρες της περιοχής. Το επιτιθέμενος-κράτος προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να εμποδίσει την επιστροφή της Κριμαίας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, να αντισταθμίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας και να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο».

Κρίνοντας από τον χάρτη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαχητικών αεροσκαφών που παρουσιάζονται, μερικά από τα αεροπλάνα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Το Ουκρανικό ΓΕΕΔ αναφέρει ότι εκτιμά πως υπάρχουν περίπου 500 μαχητικά αεροσκάφη και 340 ελικόπτερα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Η κατάσταση στην Κριμαία και την Αζοφική θάλασσα είναι τεταμένη μετά το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου, όταν η Ρωσία κατέλαβε 3 πλοία του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αυτά προσπάθησαν να περάσουν από τα Στενά του Κερτς.

Πηγή 112.ua