Ουγγαρία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν

Η περίοδος που ο Βίκτορ Ορμπάν γινόταν δεκτός με ζητωκραυγές, αγκαλιές και φιλιά από τους συμπολίτες του στην Ουγγαρία φαίνεται πως πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ο Ορμπάν δεν αντιμετωπίζει μόνον την καχυποψία εκτός Ουγγαρίας, αλλά και εντός της χώρας του η αμφισβήτησή του διογκώνεται, όχι μόνον για τις αμφιλεγόμενες επιλογές του λαϊκιστή πρωθυπουργού, αλλά και για φαινόμενα διαφθοράς και δωροδοκιών στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Χθες Τρίτη, 26.3.2024, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για δωροδοκία και διαφθορά εις βάρος μελών της.

Το κάλεσμα για την διαδήλωση αυτή έγινε από τον Πέτερ Μαγιάρ, πρώην σύζυγο της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, της Γιούντιτ Βάργκα, που χαρακτήρισε «αρχηγό του κράτους μαφίας» τον Ορμπάν.

Ο Μαγιάρ έχει δημοσιοποιήσει μια υποκλαπείσα ιδιωτική συνομιλία με την πρώην σύζυγό του, η οποία φέρεται να αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Ορμπάν επιχείρησε να συγκαλύψει την ανάμειξη του Αντάλ Ρόγκαν, υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, σε υπόθεση διαφθοράς.

Το γραφείο του εισαγγελέα ερευνά την υπόθεση διαφθοράς από το 2021, στην οποία ένας γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης όταν ήταν υπουργός η Βάργκα, φέρεται ότι δωροδοκήθηκε με μεγάλα ποσά.

Η Βάργκα θεωρείται στενή πολιτική σύμμαχος του Ορμπάν. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παραιτήθηκε προκειμένου να ηγηθεί της λίστας του κόμματος του Ορμπάν, του Fidesz, στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ωστόσο, στις αρχές του χρόνου παραιτήθηκε από τη βουλευτική της ιδιότητα στον απόηχο ενός σκανδάλου παιδεραστίας.

Πηγές: dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ