Ουκρανία: Ανατίναξε γέφυρα την ώρα που την διέσχιζαν στρατεύματα – Μεγάλο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό [vid,pics]

Ο στρατός στην Ουκρανία υποστηρίζει ότι ανατίναξε ένα βασικό ρωσικό πέρασμα στον ποταμό Siverskyi Donets στο ανατολικό μέτωπό της, προκαλώντας μεγάλες απώλειες και ένα σημαντικό πλήγμα στα σχέδια της Ρωσίας στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβο.

Οι εικόνες που κοινοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας φαίνονται να δείχνουν τα συντίμμια μιας γέφυρας με δεκάδες κατεστραμμένα ή κατεστραμμένα τεθωρακισμένα οχήματα και στις δύο όχθες.

«Οι πυροβολαρχίες της 17ης ταξιαρχίας αρμάτων μάχης του στρατού στην Ουκρανία άνοιξαν την περίοδο των διακοπών για τις ρωσικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter. «Μερικοί έκαναν μπάνιο στον ποταμό Siverskyi Donets και κάποιοι κάηκαν από τον ήλιο του Μαΐου».

Η διεύθυνση στρατηγικής επικοινωνίας του Κιέβου ανέβασε στο Twitter εικόνες από συντρίμμια και δύο κατεστραμμένα προγεφυρώματα και υποστηρίζει ότι η 80η Ταξιαρχία Εφόδου του ουκρανικού στρατού «κατέστρεψε όλες τις προσπάθειες των Ρώσων κατακτητών να διασχίσουν» τον ποταμό.

Το Siverskyi Donets, το οποίο ρέει από τη νότια Ρωσία μέσω των αυτονομιστικών ουκρανικών περιοχών Χάρκοβο και Λουγκάνσκ, έχει γίνει βασικό εμπόδιο ενάντια στις προσπάθειες της Ρωσίας να υποστηρίξει τα εδάφη που έχει καταλάβει από την αρχή της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Rubizhne στην ανατολική όχθη του ποταμού, και διεξάγουν επίθεση στο Lyman, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικότερα. «Ο Ρώσος εχθρός προσπαθεί να κρατήσει θέσεις στη δεξιά όχθη του ποταμού Siversky Donets».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι παρά τις πρώτες επιτυχίες στο Χάρκοβο, οι ρωσικές μονάδες άρχισαν να υποχωρούν στην ανατολική πλευρά του Siverskyi Donets προκειμένου να «αναδιοργανώσουν και να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους μετά από μεγάλες απώλειες».

Με πληροφορίες από: The Independent / Φωτογραφίες Reuters