Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στη Ζαπορίζια – Αποκαταστάθηκε μία από τις γραμμές ηλεκτροδότησης στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ειδικοί στην Ουκρανία επιδιόρθωσαν μία από τις κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την κρατική εταιρείας ενέργειας.

Οι τρεις από τις πέντε γραμμές υπέστησαν ζημιές ή αποσυνδέθηκαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, στις 4 Μαρτίου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουκρανία την ενημέρωση ότι η γραμμή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στις 4 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το πυρηνικό εργοστάσιο. Παρόλο που προς το παρόν οι διεθνείς επιτροπές ενέργειας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα επίπεδα ενέργειας γύρω από τη Ζαπορίζια, οι ανησυχίες για την χρήση των σταθμών από τη Ρωσία παραμένουν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ζαπορίζια

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

«Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters