Ουκρανία: Απαιτεί από την Γερμανία να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου στην Ουκρανία και η διαχειρίστρια εταιρεία υποδομών έχουν απευθύνει προς την γερμανική κυβέρνηση αίτημα να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας φυσικού αερίου.

Στο αίτημα υποστηρίζεται ότι η λειτουργία του αγωγού επιτρέπεται σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αλλά η Ρωσία είναι αυτή που «παραβίασε αυτές τις αρχές», δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ο επικεφαλής του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ουκρανίας Σέρχιι Μακαγκόν.

Η Ρωσία κέχει διακόψει ήδη την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία, ενώ πρόσφατα έκλεισε την στρόφιγγα και στην Φινλανδία, αμέσως μετά το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο NATO.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η μεταφορά φυσικού αερίου από τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη, ενώ η Ουκρανία έχει σταματήσει τις μεταφορές και από ακόμη έναν σταθμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταφορές φυσικού αερίου από την ανατολική στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη να έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται από την σύγκρουση στην Ουκρανία, και οι τιμές τις ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters