Ουκρανία – BBC: Βαρύς ο φόρος αίματος Ρώσων αξιωματικών στα μέτωπα του πολέμου

Περισσότερο από το 20% των Ρώσων στρατιωτών που επιβεβαιωμένα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων 10 συνταγματάρχες, 20 αντισυνταγματάρχες, 31 ταγματάρχες και 155 κατώτεροι αξιωματικοί, αναφέρει το BBC.

Όπως αναφέρει το site του Guardian, το BBC μπόρεσε να επαληθεύσει τις ταυτότητες των 1.083 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τοπικούς αξιωματούχους ή ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανταποκρίτρια του BBC World, Olga Ivshina, είπε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει, προκύπτει ότι η Ρωσία έχει χάσει μερικούς από τους καλύτερους ειδικούς της, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών μονάδων των ειδικών δυνάμεων – που θεωρούνται η «ελίτ» του ρωσικού στρατού – καθώς και υψηλών δεξιοτήτων πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και μερικούς έμπειρους διοικητές.

Όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, «χρειάζονται 5 χρόνια και τουλάχιστον 10.000 δολάρια για να προετοιμαστεί ένας υπολοχαγός πεζικού στη Ρωσία. Για άλλες ειδικότητες το κόστος αυξάνεται έως και 60.000 δολάρια ΗΠΑ ανά νεαρό αξιωματικό. Κοστίζει από 4 έως 14 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (και έως 14 χρόνια) για την προετοιμασία ενός επιδέξιου πιλότου μαχητικού».

Επιπλέον, συνεχίζει η Ivshina, περίπου το 15% όλων των επιβεβαιωμένων ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία είναι αλεξιπτωτιστές από μονάδες που θεωρούνται οι «επίλεκτες» του ρωσικού στρατού.

Όπως επισημαίνει επιπλέον, η προετοιμασία ενός αλεξιπτωτιστή στη Ρωσία απαιτεί περισσότερα χρήματα και χρόνο σε σύγκριση με ένα ισόβαθμο μέλος του πεζικού.

Πηγή: theguardian