Ουκρανία: Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ – Ο ΟΗΕ αποσύρει το μη απαραίτητο προσωπικό του

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτό «συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία. Η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ «σε ενισχυμένη μορφή αρχίζει στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς» (16:00 ώρα Ελλάδος) και «δεν είναι ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης», διευκρίνισε η Βαρσοβία.

Η αναγνώριση από τη Ρωσία «ορισμένων τμημάτων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» είναι «αντίθετη με τις δεσμεύσεις στους κόλπους του ΟΑΣΕ όπως και με τις συμφωνίες του Μινσκ», σύμφωνα με τη Βαρσοβία. Η αναγνώριση αυτή «διακυβεύει τη συμμετοχή του οργανισμού σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», σημειώνει η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ.

Οι Συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ υπεγράφησαν το 2015 υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές προκειμένου να εγκαθιδρυθεί εκεί κατάπαυση του πυρός. Η απόφαση που έλαβε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές καταδικάστηκε από τους δυτικούς.

Ο ΟΑΣΕ είχε ήδη χθες συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μονίμου συμβουλίου του κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιτ είχε απευθύνει έκκληση για «διάλογο».

Οι παρατηρητές του οργανισμού καταμέτρησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε περισσότερες από 3.200 νέες παραβιάσεις σε ένα 48ωρο της εκεχειρίας που θεωρείται ότι ισχύει στην ανατολική Ουκρανία. Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.

Ο ΟΗΕ αποσύρει το μη απαραίτητο προσωπικό από την Ουκρανία

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει να μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του στην Ουκρανία λόγω των φόβων για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση στη χώρα μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Αλεσάντρα Βελούτσι εκπρόσωπος του ΟΗΕ από τη Γενεύη. «Εξακολουθούμε να είμαστε πλήρως λειτουργικοί», πρόσθεσε.

Η ίδια εξήγησε ότι «λόγω της εξέλιξης της κατάστασης επί του πεδίου δώσαμε άδεια σε κάποια μέλη του μη απαραίτητου προσωπικού μας και των οικογενειών τους να μετεγκατασταθούν προσωρινά».

«Όμως παράλληλα λίγο περισσότερο προσωπικό φτάνει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις μας στην Ουκρανία», επεσήμανε η Βελούτσι. Την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ και οι Δυτικοί.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι πρόκειται για «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Ο ΟΗΕ διαθέτει στην Ουκρανία 1.510 εργαζόμενους, εκ των οποίων 149 είναι αλλοδαποί, δήλωσε η Βελούτσι. Συνολικά περίπου 100 έχουν τη βάση τους στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει δηλώσει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ροή προσφύγων σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μια εκπρόσωπος της UNHCR, η Σάμπια Μαντού, αν και προς το παρόν η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν έχει παρατηρήσει αύξηση των μετακινήσεων πληθυσμού έξω από την περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες κυβερνήσεων και κάθε άλλης ενδιαφερόμενης πλευράς για να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και να βρούμε λύσεις για τους εκτοπισμένους στην περίπτωση που υπάρξουν μετακινήσεις», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει προς το παρόν να εφαρμόζει το σχέδιο ανθρωπιστικής απάντησης που είχε καταρτιστεί πριν την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης, παρά την έλλειψη πόρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση «την Παρασκευή υπήρξε ένα κονβόι παραδόσεων στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση στην περιοχή», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters