Ουκρανία: Εννέα τραυματίες στο Χάρκοβο από νέα ρωσικά πλήγματα με S-300 κατά τη διάρκεια της νύχτας [pics, vid]

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα την περασμένη νύχτα στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης, μία ημέρα μετά τους βομβαρδισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο 18 ανθρώπων στη χώρα.

«Γύρω στις 22.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ο εχθρός έβαλε κατά του … Χαρκόβου» με «πυραύλους S-300», εξήγησε στο Telegram ο Όλεχ Σινεχούμποφ ο Ουκρανός επικεφαλής της ομώνυμης περιοχής.

«Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, ενός κοριτσιού 4 ετών, στο οποίο παρασχέθηκε βοήθεια επιτόπου», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι «τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο: δύο άνδρες και δύο γυναίκες».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής στο Χάρκοβο, ζημιές υπέστησαν κατοικίες και εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν, δίχως αποτέλεσμα, να καταλάβουν το Χάρκοβο. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν σχεδόν από ολόκληρη την ομώνυμη περιφέρεια.

Αλλά ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει τακτικά την πόλη, που πριν από τον πόλεμο είχε σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο κατοίκους, και επιτίθεται στην περιοχή από το καλοκαίρι, με στόχο κυρίως την ανακατάληψη της περιοχής του Κουπιάνσκ.

Στην νότια περιοχή της Χερσώνας, μέρος της οποίας είναι υπό ρωσική κατοχή, οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τον θάνατο πέντε αμάχων την προηγουμένη σε διάφορα ρωσικά πλήγματα.

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ολεξάντρ Προκούντιν, που σχολίασε την κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2023, η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας σε πολλές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Σε αντίποινα, η Ουκρανία επιτέθηκε με drones και πυραύλους σε ρωσικές πόλεις, κυρίως στο Μπέλγκοροντ και κάλεσε τους υποστηρικτές της στη Δύση να της παράσχουν και άλλα πολεμοφόδια και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το πρωί, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι τέσσερα ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν στην περιοχή Οριόλ (σε απόσταση περίπου 300 χλμ νοτίως της Μόσχας) και ένα ακόμα κοντά στο Μπέλγκοροντ.

Πηγές: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ