Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε «με επιτυχία» κατά την διάρκεια της νύκτας της 5ης προς την 6η Ιουνίου 2025 δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις, μεταξύ των οποίων και η κρίσιμης σημασίας Ένγκελς, λίγες ημέρες μετά την μεγάλης κλίμακας επίθεση με ουκρανικά drones κατά ρωσικών στρατιωτικών αεροδρομίων.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρεις αποθήκες καυσίμων επλήγησαν στην ρωσική αεροπορική βάση Ένγκελς, στην περιοχή του Σαρατόφ, καθώς και η ρωσική αεροπορική βάση του Ντιαγκίλεβο, στην περιοχή του Ριαζάν.
«Οι Αμυντικές Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν προληπτική επίθεση. Εν όψει μαζικής εχθρικής επίθεσης, επλήγησαν εχθρικά αεροδρόμια και άλλες σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις», ανακοίνωσε το ουκρανικό επιτελείο μέσω του Telegram.
Την αεροπορική βάση Ένγκελς έχουν ως έδρα τα ρωσικά αεροσκάφη που έμειναν μετά την επιχείρηση των Ουκρανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) το περασμένο σαββατοκύριακο κατά των ρωσικών αεροδρομίων.
Το αεροδρόμιο Ντιαγκίλεβο είναι βάση ρωσικών αεροσκαφών ανεφοδιασμού, μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων και στρατηγικών βομβαρδιστικών, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.
Στην αεροπορική βάση του Ένγκελς, βίντεο, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει διασταυρωθεί, που δημοσιεύθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μεγάλη πυρκαγιά και πυκνά σύννεφα καπνού.
Ο τοπικός κυβερνήτης Ρομάν Μπουράτγκιν επιβεβαίωσε την νύκτα «πυρκαγιά σε βιομηχανική μονάδα» του Ενγκελς έπειτα από επίθεση με drones, χωρίς θύματα.
