Ουκρανία: «H εκκένωση του Αζότ είναι πλέον αδύνατη – Όσοι προσπάθησαν να βγουν πυροβολήθηκαν»

Η εκκένωση από το εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ είναι πλέον «αδύνατη», λέει ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Εκατοντάδες άμαχοι που βρίσκονται καταφύγιο στο χημικό εργοστάσιο Αζότ στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας δεν είναι πλέον σε θέση να εκκενώσουν λόγω των συνεχιζόμενων φραγμών του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τον Σερχίι Γκαϊντάι, περιφερειάρχη του Λουγκάνσκ.

Μιλώντας στο CNN, ο Γκαϊντάι είπε ότι «Είναι αδύνατο να βγεις από εκεί τώρα. Εννοώ ότι είναι σωματικά δυνατό, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο λόγω συνεχών βομβαρδισμών και μαχών. Περίπου 568 άτομα, μεταξύ των οποίων 38 παιδιά, βρίσκουν καταφύγιο αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο Αζότ».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχές προσπάθησαν να πείσουν τους πολίτες να φύγουν τον περασμένο μήνα, πριν καταστραφούν μεγάλες γέφυρες έξω από την πόλη, αλλά ότι πολλοί «δεν ήθελαν να πάνε» και ήταν πεπεισμένοι ότι θα ήταν πιο ασφαλείς αν παραμείνουν στη θέση τους.

Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από εισερχόμενα πυρά όταν προσπάθησαν να φύγουν από το καταφύγιο, για παράδειγμα για να μαγειρέψουν, είπε.

Νωρίτερα σήμερα, ένας φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών είπε ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία θα ανοίξουν ξανά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους αμάχους να εγκαταλείψουν το χημικό εργοστάσιο Αζότ στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Με πληροφορίες από: Guardian / Φωτογραφία αρχείου Reuters