Ουκρανία: Η 128η Ταξιαρχία «ξεκληρίστηκε» από ρωσική επίθεση σε τελετή παρασημοφόρησης – Ο ρόλος του Ουκρανού διοικητή

Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού δήλωσε σήμερα ότι 19 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ρωσική αεροπορική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

O πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον θάνατο των Ουκρανών στρατιωτών ως μια «τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης την Παρασκευή στην περιοχή της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Σύμφωνα με πηγές από την 128η Ταξιαρχία Εφόδου, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η τελετή θα ξεκινούσε στις 9 π.μ. Ωστόσο, ο διοικητής της ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Ντμίτρο Λισιούκ, καθυστέρησε, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να τον περιμένουν συγκεντρωμένοι. Στις 10.10 π.μ ο ρωσικός πύραυλος «χτύπησε» το ουκρανικό στρατόπεδο. «Ο διοικητής έφτασε ακριβώς 2 λεπτά μετά την επίθεση», υποστηρίζουν οι πηγές.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν drone για να παρακολουθήσουν και να καθοδηγήσουν την επίθεσή τους στην ταξιαρχία. Όμως έκαναν λάθος και χτύπησαν ένα κτίριο πίσω από τους στρατιώτες», ανέφεραν οι πηγές.

«Όλοι όσοι ήταν πιο κοντά στο δρόμο, σκοτώθηκαν. Το προσωπικό που υποτίθεται ότι θα λάμβανε τα παράσημα (διοικητές πυροβολικού και στρατιώτες), καλύφθηκαν ελαφρά από τον τοίχο του κτιρίου που χτύπησε ο πύραυλος Iskander. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν λιγότερα θύματα», εξήγησε η πηγή, προσθέτοντας ότι πολλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από τα συντρίμμια.

Ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση, αλλά και για τον λόγο για τον οποίο η τελετή διοργανώθηκε τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι η Ρωσία έπληξε την περιοχή της Ζαπορίζια με βαλλιστικό πύραυλο Iskander.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν πυρά κατά ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή και ότι σκότωσαν περίπου 30 στρατιωτικούς.

Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ερευνά την απόφαση της στρατιωτικής διοίκησης να διοργανώσει τελετή με αφορμή την Ημέρα Πυραυλικών Στρατευμάτων και Πυροβολικού σε χωριό κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη Ζαπορίζια, χωρίς όμως να διευκρινίζει τη φύση της τελετής αυτής.

«Το βασικό είναι να εξακριβωθεί η πλήρης αλήθεια για το τι συνέβη και να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων», δήλωσε χθες ο Ζελένσκι.

«Τώρα η έρευνα πρέπει να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών και στην κοινωνία για το πώς συνέβη αυτή η τραγωδία και το εάν δόθηκαν λανθασμένες εντολές».

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, NV / Φωτογραφία αρχείου Reuters