Ουκρανία: «Η Δύση θα πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής ρωσικών όπλων με δυτικά εξαρτήματα»

Ο υπουργός Εξωτερικών στην Ουκρανία, Ντμίτρο Κουλέμπα, καλεί την Δύση να λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει την παραγωγή όπλων στην Ρωσία, όπου το 95% των κρίσιμης σημασίας εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά οπλικά συστήματα παράγονται από δυτικές βιομηχανίες.

«Η Δύση θα πρέπει να φροντίσει σοβαρά να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας στην παραγωγή όπλων», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ (Twitter) ο Ντμίτρο Κουλέμπα. «Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, το 95% των κρίσιμης σημασίας ξένων εξαρτημάτων που συναντώνται σε κατεστραμμένα στην Ουκρανία ρωσικά όπλα προέρχονται από δυτικές χώρες», γράφει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται ειδικά στον ρόλο «ιδιωτικών εταιρειών» που κάνουν εξαγωγές προς την Ρωσία. «Δεν πρόκειται κατ’ ανάγκην για στρατιωτικά προϊόντα, αλλά επίσης και για μη στρατιωτικά προϊόντα διπλής χρήσης, ακόμη και προερχόμενα από οικιακές συσκευές».

Η Ουκρανία θα είχε ανάγκη από λιγότερη στρατιωτική βοήθεια, αν οι δυτικές χώρες έκαναν τα πάντα για να αποκλείσουν «τα τεχνάσματα και τα κενά» του συστήματος των κυρώσεων κατά της Μόσχας που εφαρμόζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ζητά να καταβληθούν «προσπάθειες σε μεγάλη κλίμακα» για «να σωθούν πολλές ζωές πολιτών στην Ουκρανία και για να διαταραχθεί η πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Η Ρωσία έχει ανακατευθύνει την οικονομία της προς την πολεμική βιομηχανία και έχει πολλαπλασιάσει την παραγωγή της, παρά τις κυρώσεις που έχουν ως στόχο να διαταράξουν την παραγωγή πυρομαχικών και όπλων.

Η Μόσχα έχει καταφέρει να παρακάμψει ορισμένα μέτρα και να αποκτήσει, για παράδειγμα, προϊόντα μικροηλεκτρονικής που έχει ανάγκη, προερχόμενα κυρίως από την Ασία.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters