Ουκρανία: «Η Λευκορωσία μπορεί να εισβάλλει ακόμα και απόψε» – Ρωσικά Su-34 απογειώθηκαν από λευκορωσικές βάσεις προς το Κίεβο

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών στην Ουκρανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ρωσικά μαχητικά που πετούσαν πάνω από την Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση προς το έδαφος της Λευκορωσίας. Η Ουκρανία υποστηρίζει πως η επίθεση αυτή ήταν άλλη μια προσπάθεια προβοκάτσιας, με σκοπό να «παρασύρουν» και τη Λευκορωσία σε αυτόν τον πόλεμο.

Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος. Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωσικά μαχητικά απογειώθηκαν σήμερα από την αεροπορική βάση Lida στη Λευκορωσία, με προορισμό τα ουκρανικά σύνορα και πιθανότατα το Κίεβο. Πιθανός στόχος των λευκορωσικών δυνάμεων είναι η κατάληψη της πόλης Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία.

Τα τέσσερα ρωσικά Su-34 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στη Λευκορωσία προς την Ουκρανία, με μικρές διαφορές στην ώρα. Το πρώτο Su-34 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο στη Λίντα (περιοχή Γκρόντνο) στις 18:22 (ώρα Κιέβου), το δεύτερο στις 18:25, το τρίτο στις 18:27 και το τέταρτο στις 18:32 πετώντας νοτιοανατολικά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters