Ουκρανία: Η Ρωσία ρίχνει στην πρώτη γραμμή μάχης μισθοφόρους της Wagner – Πεσμένο το ηθικό του στρατού

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σήμερα Δευτέρα, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner για να ενισχύσει τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Wagner δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα στρατολόγησης και προσλαμβάνει κατάδικους και άτομα που είχαν μπει στο παρελθόν στη μαύρη λίστα, επηρεάζοντας δυνητικά τη ρωσική στρατιωτική αποτελεσματικότητα, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθιερωμένη ενημέρωσή του για την κατάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία. « Διατίθεται πολύ περιορισμένη εκπαίδευση στους νεοσύλλεκτους».

Επίσης, ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αναδείχθηκε πρόσφατα Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποτελεσματικότητα της μισθοφορικής ομάδας στις συγκρούσεις στην περιοχή Λουγκάνσκ.

Η «άνοδος» αυτή της Wagner, συμβαίνει την ίδια στιγμή που ορισμένοι πολύ ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές απομακρύνονται και αντικαθίστανται και είναι πιθανό να επιδεινώσει την «σύγκρουση» μεταξύ του ρωσικού στρατού και της ομάδας μισθοφόρων. Είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει αρνητικά το ρωσικό στρατιωτικό ηθικό, καταλήγει η ανακοίνωση από το βρετανικό ΥΠΑΜ.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι δεκάδες χιλιάδες απώλειες και η μη υποστήριξη στη μαζική κινητοποίηση, αναγκάζουν τη Ρωσία να στραφεί σε «μη παραδοσιακές στρατολογήσεις». «Αυτό περιλαμβάνει ακόμα και τη στρατολόγηση προσωπικού από τις ρωσικές φυλακές για την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner», είχε δηλώσει η Υπηρεσία Πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters