Ουκρανία: «Η Ρωσία θέλει να διχοτομήσει τη χώρα μας» – Σενάρια για δημοψήφισμα στο Λουγκάνσκ

Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία «θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία», είπε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.

«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. «Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία». Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά διέταξε την έναρξη μιας «ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως την αποκάλεσε, η οποία ωστόσο αποτελεί εισβολή σε κυρίαρχη χώρα και παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters