Ουκρανία: ΗΠΑ και Λετονία στέλνουν πυραύλους Stinger και Javelin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων

Το Υπουργείο Άμυνας της Λετονίας ανακοίνωσε ότι παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τα αμυντικά της αποθέματα και προμήθευσε το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Πυρομαχικά, αντιαρματικά όπλα και φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger στάλθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε το τμήμα Τύπου του Υπουργείου Άμυνας.

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για τα αντιαρματικά συστήματα Javelin στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας έναντι της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε δήλωση, ανακοινώνοντας τα 100 εκατομμύρια δολάρια για συστήματα Javelin, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέχουν βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία καθημερινά και επισπεύδουν τις αποστολές όπλων και αμυντικού εξοπλισμού.

«Καθώς ενισχύουμε τη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα εργαστούμε επίσης με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να συλλέξουμε πληροφορίες για να τεκμηριώσουμε τις αναφερόμενες θηριωδίες και να τις θέσουμε στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», είπε ο Μπλίνκεν.

Η πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια έρχεται καθώς οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους συμμάχους, πρόκειται να επιβάλουν νέα σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά τις αναφερόμενες φρικαλεότητες γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, στην πόλη Μπούτσα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters