Ουκρανία: «Καθησυχάζει» τις ΗΠΑ – «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα HIMARS για να χτυπήσουμε τη Ρωσία»

Η Ουκρανία έδωσε «διαβεβαιώσεις» στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα πυραυλικά συστήματα HIMARS που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Ουάσινγκτον για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχα που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάποιοι στον Λευκό Οίκο λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα αυτά για να επιτεθούμε στην Ρωσία. Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να επιτεθούμε στην Ρωσία. Δεν ενδιαφερόμαστε για την Ρωσική Ομοσπονδία, δεν πολεμάμε στο έδαφος της» δήλωσε ο Ζελένσκι νωρίτερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό μέσο Newsmax, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται να παραχωρήσει εδάφη της.

«Παράλογος φόβος» έναντι της Ρωσίας

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορεί την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παράλογο φόβο» έναντι της Ρωσίας σε συνέντευξή που δημοσιεύεται σήμερα από το πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ο Ποντολιάκ, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με την Μόσχα, δηλώνει ότι οι πολιτικές ελίτ της Δύσης «θέλουν την επιστροφή στην προπολεμική περίοδο και δεν θέλουν να επιλύσουν προβλήματα».

Πρόσθεσε δε ότι οι οικονομικές προτεραιότητες έχουν κυριαρχήσει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters