Ουκρανία – Λευκορωσία: Οι Υπουργοί Άμυνας έκαναν τα πρώτα βήματα προς τη συνεργασία

Οι υπουργοί Άμυνας στη Λευκορωσία και στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την αποτροπή της κλιμάκωσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την αποκατάσταση της ατμόσφαιρας διαλόγου μεταξύ τους και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, χαρακτήρισε την συζήτηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Βίκτορ Χρένιν, θετική ένδειξη και ένα πρώτο βήμα προς την συνεργασία, τονίζοντας ότι αποκλείονται οι οποιεσδήποτε απειλές ή προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας σε σχέση με την Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία πραγματοποιεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία, η οποία έχει απορρίψει ως «υστερία» τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι μπορεί να είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ και η Ουκρανία πραγματοποιεί τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εν εξελίξει ασκήσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δραστηριότητες της κάθε πλευράς δεν συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της άλλης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, «με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο στρατιωτικός ακόλουθος για ζητήματα άμυνας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας την Ουκρανία για τις ασκήσεις «Μετέλ-2022» και ο στρατιωτικός ακόλουθος για ζητήματα άμυνας της Ουκρανίας τη Λευκορωσία για να παρακολουθήσει τις ασκήσεις Λευκορωσίας-Ρωσίας «Ενωσιακή αποφασιστικότητα-2022».

Επίσης οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων στον αμυντικό τομέα και στο πνεύμα καλής γειτονίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Ukrinform / TASS / Reuters | Φωτογραφία αρχείου Reuters