Λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για μια υποτιθέμενη «Πασχαλινή ανακωχή«, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής άρχισαν να ηχούν στο Κίεβο και σε αρκετές άλλες περιοχές.
Η ειδοποίηση στο Κίεβο και η γύρω περιοχή οφείλεται στην απειλή των ρωσικών αεροσκαφών ή drones.
Δίνοντας «εντολή» στα ρωσικά στρατεύματα να εφαρμόσουν μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με την ευκαιρία του Πάσχα, ο Πούτιν είχε αναφέρει: «Καθοδηγούμενη από ανθρωπιστικές σκέψεις, η ρωσική πλευρά κηρύσσει μια εκεχειρία για το Πάσχα σήμερα, από τις 18.00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) έως τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα. Δίνω εντολή να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
«Υποθέτουμε πως η ουκρανική πλευρά θα ακολουθήσει το παράδειγμά μας», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Putin declared «an Easter truce.» – he prdered the Russian army to stop combat from 6 p.m. today to midnight on Monday.
He said it will show whether the «Kyiv regime» is ready for negotiations.
Russia has already declared and violated such ceasefires before.
It’s almost an… pic.twitter.com/0En9lIKIPy
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 19, 2025
Moments after Putin announces a 30-hour Easter ceasefire, air defenses activate in Kyiv pic.twitter.com/BSwNLnovrf
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) April 19, 2025
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας την κίνηση Πούτιν, έκανε λόγο για προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να παίξει ακόμη μία φορά με ανθρώπινες ζωές και σημείωσε ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν σε όλη τη χώρα.
«Στις 17:15 εντοπίστηκαν ρωσικά drones στους ουρανούς μας. Η ουκρανική αεράμυνα και η αεροπορία έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για να μας προστατεύσουν. Shahed στους ουρανούς μας – αυτή είναι η πραγματική στάση του Πούτιν απέναντι στο Πάσχα και την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο Ζελένσκι.
❗❗ Zelensky comments on Putin’s “Easter truce”
The President of Ukraine called it an attempt to play with human lives and noted that air raid sirens are sounding across the country:
“At 17:15, Russian strike drones were detected in our skies. Ukrainian air defense and… pic.twitter.com/spbcSoKrTP
— NEXTA (@nexta_tv) April 19, 2025
Προσπάθειες εφαρμογής μίας εκεχειρίας λόγω του Πάσχα στην Ουκρανία έχουν ήδη γίνει δύο φορές, χωρίς επιτυχία, μετά την έναρξη της σύρραξης τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Απρίλιο του 2022, μια πρώτη απόπειρα προς αυτήν την κατεύθυνση, την οποία έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της άρνησης της Ρωσίας, που είχε κρίνει πως μια κατάπαυση του πυρός θα έδινε την ευκαιρία στον ουκρανικό στρατό να ανασυνταχθεί.
Τον επόμενο χρόνο, τον Ιανουάριο του 2023, ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είχε προτρέψει τα δύο στρατόπεδα να διακόψουν τις εχθροπραξίες για το Πάσχα και η Ρωσία είχε κηρύξει μια εκεχειρία 36 ωρών, όμως η Ουκρανία την είχε καταγγείλει ως μια «παγίδα» και οι μάχες είχαν συνεχιστεί.