Ουκρανία: Μαζί με τη Δύση καταφέραμε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση από τη Ρωσία

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η δήλωση έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ’ αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.

«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι’ αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Έπειτα από εβδομάδες εντάσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης κάποιων από τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και τώρα επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ