Ουκρανία: Μετά το τέλος του πολέμου σχεδιάζει να μετατρέψει τον στρατό σε επαγγελματικό

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη μέθοδο της στράτευσης και να μεταβεί σε επαγγελματικό στρατό μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία για να φέρει το Κίεβο πιο κοντά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμιχάλ.

Μετά από συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους άμυνας και ασφάλειας στην οποία συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις γνωστές ως «ουκρανική ασπίδα», ο Σμιχάλ είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει επίσης να επικεντρώνεται στην υποστήριξη μιας περαιτέρω αύξησης της εγχώριας παραγωγής όπλων.

«Το πρωταρχικό καθήκον είναι να ολοκληρωθεί η μετάβαση των Δυνάμεων Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Σε όλες τις πτυχές: από εξοπλισμό και όπλα μέχρι σχεδιασμό και ανάλυση».

«Μετά το τέλος του πολέμου, η Ουκρανία θα εγκαταλείψει το σχέδιο όπως υπήρχε πριν από τον πόλεμο. Το θεμέλιο της άμυνάς μας θα είναι ένας επαγγελματικός στρατός».

Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζει να λάβει ένα σαφές μήνυμα για τις προοπτικές ένταξής της κατά τη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα.

Ο Σμιχάλ είπε ότι η Ουκρανία θα δημιουργήσει επίσης εφεδρικές μονάδες ικανές για μάχη για να συμπληρώσουν τον στρατό, με όλους τους ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στις εφεδρείες να υποβάλλονται σε τακτική εκπαίδευση.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία ανακοίνωσε εθνική κινητοποίηση. Τώρα έχει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις αμυντικές της δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το Κίεβο θέλει να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, η Ουκρανία βασιζόταν σε ένα σύστημα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για νεαρούς άνδρες, ενώ και οι γυναίκες μπορούν να υπηρετήσουν, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό.

Ο Σμιχάλ τόνισε ότι η ανάπτυξη των εγχώριων δυνατοτήτων παραγωγής όπλων ήταν ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των μελλοντικών ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων.

«Η Ουκρανία αυξάνει ήδη ενεργά την παραγωγή όπλων και εξοπλισμού. Επιπλέον, εγκαινιάζουμε νέα προγράμματα και έργα», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα και εργάζεται για τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών.

Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές στρατιωτικές προμήθειες. Η κυβέρνηση στοχεύει να μεταμορφώσει τη βιομηχανία παραγωγής όπλων της και διόρισε νέο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας παραγωγής όπλων Ukroboronprom τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters