Ουκρανία: Μήνυμα στη Ρωσία με αναβάθμιση των δυνάμεών της στη Θάλασσα του Αζόφ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα υπάρξει ένα νέο σύστημα θαλάσσιας φρουράς κατά μήκος της ακτής της χώρας, το οποίο θα παρακολουθεί τα θαλάσσια σύνορα από την Izmail στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μαριούπολη στη Θάλασσα του Αζόφ.

«Για να προστατευθεί η επικράτεια της Ουκρανίας από μια εισβολή από τη θάλασσα, οι σχετικές δυνατότητές μας θα επεκταθούν «, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Τόνισε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ακτή της Θάλασσας του Αζόφ στην αρχή του μήνα, έδειξαν ότι η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Πόροσενκο, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο με ισχυρά οπλικά συστήματα και τεθωρακισμένα οχήματα που είναι ικανά να καλύπτουν γρήγορα περιοχές που απειλούνται.

Από την αρχή του έτους, το Κίεβο ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Θάλασσα του Αζόφ. Τον Σεπτέμβριο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τις προθέσεις του να στείλει την Ουκρανία δύο σκάφη προκειμένου να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε ότι τα σκάφη δεν θα έχουν όπλα, ενώ Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα είναι έτοιμα προς χρήση από το στρατό το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Είναι προφανές ότι η Ουκρανία επιχειρεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της από την δυνητική απειλή της Ρωσίας, η οποία εξίσου προχωράει στην απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό να τα αναπτύξει στην «καυτή» Θάλασσα του Αζόφ, που αποτελεί έδαφος προς διεκδίκηση και από τις δύο πλευρές, με το NATO να υποστηρίζει την Ουκρανία στον διακριτό βαθμό που είναι εφικτό.

Πηγή: UAWire