Ουκρανία: Νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων – Τουλάχιστον εννέα νεκροί [pics]

REUTERS/Gleb Garanich

Η Ουκρανία δέχθηκε νωρίς σήμερα (25.05.2025) το πρωί μια νέα μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ενώ στη Μόσχα ουκρανικά drones υποχρέωσαν αεροδρόμια να κλείσουν προσωρινά, μερικές ώρες πριν από μια τελευταία προγραμματισμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη νύκτα σημαντικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, αφού περίπου 250 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 14 βαλλιστικοί πύραυλοι είχαν εντοπισθεί τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο από τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις. Στόχος των περισσότερων από τα όπλα αυτά ήταν η ουκρανική πρωτεύουσα.

Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης δράσης περιέγραψαν σήμερα, με μήνυμά τους στο Telegram, μια «νύκτα τρόμου στην περιφέρεια του Κιέβου». «Η μαζική νυκτερινή επίθεση προκάλεσε τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά» στην περιοχή.

Οι εν λόγω υπηρεσίες ανέφεραν επίσης πως ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός και πέντε τραυματισμένοι στη νότια περιφέρεια του Μικολάγιεφ, αφού «μια πενταώροφη πολυκατοικία επλήγη από drone στη διάρκεια νυκτερινής επίθεσης», με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και πέντε τραυματίσθηκαν στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, πόλης της δυτικής Ουκρανίας, από ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Σέρχιι Τιούριν, υπαρχηγός της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό.

REUTERS/Thomas Peter

Περισσότερα από δέκα ρωσικά drones εντοπίσθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τέθηκε σε συναγερμό για αεροπορική επίθεση έπειτα από εκτοξεύσεις πυραύλων cruise.

Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πέντε drones και ένδεκα πυραύλους μόνο στην περιφέρεια του Κρίβι Ριχ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της κεντρικής Ουκρανίας Ολεξάντρ Βικούλ. Οι τοπικές αρχές επισήμαναν πως επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στις περιφέρειες της Χερσώνας και της νότιας Ουκρανίας και στο Τερνοπίλ στα δυτικά.

REUTERS/Thomas Peter

«Ο εχθρός χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό drones και πυραύλων από στρατηγικά αεροπλάνα», είχε αναφέρει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω του Telegram ο Τιμούρ Τκατσένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου. «Το Κίεβο υφίσταται μαζική επίθεση», επιβεβαίωσε αργότερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Επιδρομή ουκρανικών drones στη Μόσχα

Στη Μόσχα, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν έκανε λόγο για περισσότερα από δέκα drones πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα, όμως δεν ανέφερε θύματα.

«Το προσωπικό των υπηρεσιών άμεσης δράσης εργάζεται στο σημείο όπου έπεσαν τα συντρίμμια», έγραψε στο Telegram. Τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο, το Σερεμέτιεβο, έκλεισαν προσωρινά και στη συνέχεια επαναλειτούργησαν νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rossaviatsia.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ