Ουκρανία: Ο Ουκρανός πιλότος ενός Su-25 που «θυσιάστηκε για να αποφύγει να χτυπήσει αμάχους»

Ο Ντανίλο Μουράσκο, ένας 24χρονος πιλότος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχασε «ηρωικά» τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός σμηναγός βρισκόταν σε αποστολή μάχης πάνω από την περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στο Κραματόρσκ, όταν το αεροσκάφος του, ένα Su-25, χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά, σύμφωνα με το Kyiv Independent.

Ήταν ακριβώς μπροστά από την πόλη Shabelkivka, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 4.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Ο γενναίος σμηναγός αποφάσισε να εκτρέψει το αεροσκάφος του, για να μην πέσει πάνω σε κατοικημένη περιοχή, με τον φόβο της απώλειας αμάχων. Όπως δήλωσε αργότερα η σμηναρχία του σε ανακοίνωσή της, ο ελιγμός αυτός του κόστισε πολύτιμο χρόνο και δεν ήταν πλέον σε θέση να εκτιναχθεί με ασφάλεια. 

Ο διοικητής του Μουράσκο, ο αντισμήναρχος Ρόστισλαβ Λαζαρένκο, είπε πως τα τελευταία λόγια που άκουσε μέσω του ασύρματου από τον 24χρονο ήταν: «Απέστρεψα [το αεροσκάφος] μακριά».

«Δεν θα συγχωρούσε ποτέ τον εαυτό του αν κάποιος πέθαινε εξαιτίας του ενώ θα μπορούσε να τον είχε σώσει», είπε η σύζυγος του στα ουκρανικά ΜΜΕ.

Μετά τον θάνατό του, η 299η σμηναρχία τακτικής αεροπορίας στην Ουκρανία είπε ότι ο σμηναγός Μουράσκο ήταν ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της και ότι «πέθανε σαν ήρωας».

Ο Ουκρανός πιλότος είχε πραγματοποιήσει 141 εξόδους από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι αποστολές του σκότωσαν σχεδόν 600 Ρώσους στρατιώτες και κατέστρεψαν περισσότερα από 80 στρατιωτικά αυτοκίνητα, περίπου 70 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και 30 δεξαμενές καυσίμων, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Με πληροφορίες από: Kyiv Independent